סכנה למשבר ללא תכנית להתמודדות עם הזדקנות האוכלוסיה

סמנכ”ל במשרד הבריאות ניר קידר: “אם מדינת ישראל לא תכין תוכנית לאומית מקיפה להזדקנות האוכלוסייה, נעמוד בעוד 5 שנים בפני משבר חברתי גדול”
בדברים שנאמרו בכנס מקצועות הבריאות ה-4 של המכללה האקדמית צפת בשיתוף הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל ציין קידר כי “מספר הקשישים בני 75 ומעלה במדינה צפוי להכפיל את עצמו ב- 15 השנים הקרובות. אם מדינת ישראל לא תכין תוכנית לאומית מקיפה להזדקנות האוכלוסייה, נעמוד בעוד 5 שנים בפני משבר חברתי גדול. ניר קידר, סמנכ”ל בכיר לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות. קידר הרצה על הנושא “אתגרי העתיד של מערכת הבריאות בישראל” בכנס מקצועות הבריאות ה-4 שהתקיים השבוע בצפת. הכנס התקיים בשיתוף המכללה האקדמית צפת והפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל, ועסק השנה “באתגרי ההווה והעתיד במערכת הבריאות בישראל”.

בכנס השתתפו פרופ’ רוני גמזו, לשעבר מנכ”ל משרד הבריאות והיום מנהל המרכז הרפואי ת”א ע”ש סוראסקי, פרופ’ חיים ברייטברט, נשיא המכללה האקדמית צפת, פרופ’ רן טור-כספא, דיקו הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל, ד”ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו ואילן שוחט, ראש העיר צפת.

בדברי הפתיחה של הכנס ברכו הנוכחים את פרופ’ טור-כספא, המקבל השבוע בכנסת את אות שר הבריאות על “מפעל חיים” בתחום הבריאות.

ד”ר רביע חלאילה, ממארגני הכנס, אמר כי: “אנו תולים תקווה בהחלטת הממשלה להשקיע בתחום הבריאות בצפון שיביא לשיפור הרפואה בצפון ולסגירת הפערים בין המרכז לפריפריה. אנו עושים מאמצים שהסטודנטים ימשיכו לגור ולעבוד בצפון”.

פרופ’ חיים ברייטברט, נשיא המכללה האקדמית צפת: “לראשונה יש שיתוף פעולה בין המכללה לפקולטה לרפואה, זו דוגמא ומופת לשיתוף פעולה בין מוסדות אקדמיים העוסקים ברפואה בגליל. יחד בכוחות משותפים נגיע להישגים. יש לזכור שמעל הכל עומד האדם שאנחנו מכשירים בצורה הטובה ביותר כדי שייתן שירות הטוב ביותר. מטרת הכנס היא להביא למודעות הציבור והגורמים הרלוונטיים העוסקים בבריאות, את האתגרים והחידושים במערכת הבריאות בישראל בכלל, ובגליל בפרט”.

פרופ’ רן טור כספא, דיקן הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן, ציין: ” זה יום מיוחד, הכנס מראה את היותה של צפת והגליל מרכז-על של בריאות אקדמית. שיתוף הפעולה עם המכללה האקדמית צפת והמרכז הרפואי זיו מהווים אימפריה של קידום הבריאות. אני מוחה על אופן הצגת הרפואה בגליל בזמן האחרון בתקשורת. יש בגליל רפואה במיטבה , בתי חולים מצוינים ומחקר מעולה. הסיקור הוא מוטה ולא נכון. ישנם חוסרים, אך יש רפואה מצוינת בגליל. יש לנו במה להתגאות”.

אילן שוחט, ראש העיר צפת: “השילוב בין המוסדות הוא שילוב מנצח. אנו צריכים לדאוג שיפסיקו להציג אותנו כמסכנים. אנו צריכים להיות המובילים, לפתח, לתת את הטון ולחשוב מחוץ לקופסא”.

ד”ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו: “הצמיחה וההתפתחות של זיו נשענים ללא עוררין על העוגנים המקצועיים, הן ההכשרתיים והן המחקריים, שמספקות הפקולטה לרפואה והמכללה. אני סמוך ובטוח, שיחד נוכל לקדם אלה את אלה, ולשתף פעולה על מנת להתמודד עם אתגרי ההווה והעתיד”.

פרופ’ רוני גמזו הרצה על שיתוף מידע בין ארגונים, במסגרת פרויקט Big Data. בכנס השתתפו נושאי תפקידים בכירים במשרד הבריאות, אנשי אקדמיה ומחקר, שהציגו את השינויים הטכנולוגיים ואת האתגרים והחידושים שישפיעו על בריאות הציבור בעשור הקרוב, כגון: תוכנית הבריאות הדיגיטלית העוסקת בקידום מערכת הבריאות על ידי מינוף מיטבי של טכנולוגיות המידע והתקשורת, הערכת איכות ובטיחות השירות בבתי חולים, תרומת הרפואה המשלימה לחולי סרטן, הגנום האנושי חששות והזדמנויות במאה ה-21, טכנולוגיות מתקדמות שישפיעו על בריאותנו בעתיד ועוד.

התכנית המדעית של הכנס נערכה ע”י פרופ’ בתיה קריסטל מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל וד”ר רביע חליאלה מהמכללה האקדמית צפת.