דרכים טבעיות לסייע לחולי אלצהיימר

דרכים טבעיות שעשויות לעזור לחולי אלצהיימר. בעיית ריפוי מחלת אלצהיימר עדיין רחוקה מפתרון, אך יש מספר חומרים טבעיים שעשויים לתרום תרומה של ממש לשם הקלת מצבם של חולים כאלו. יסקרו בזאת שלושה מהם.

קולסטרום

קולסטרום הוא סוג של חלב אותו מייצרות אמהות של כל היונקים מיד אחרי הלידה ובפרק זמן קצר לאחר מכן. הקולסטרום מכיל נוגדנים המגנים על היילוד מפני מחלות. הוא מכיל גם ריכוז גבוה יותר של חלבון יחסית לכמות המצויה בחלב האם הרגיל, וכמות פחותה יותר של שומן.
הערכים הבריאותיים של הקולסטרום היו ידועים כבר במצרים העתיקה. כיום, רפתנים יודעים שאם עגל לא יינק מהקולסטרום לפחות ממש אחרי לידתו, סיכויי ההישרדות שלו נמוכים בהרבה לעומת עגלים אלו שכן ינקו קולסטרום.

בעשרות השנים האחרונות התחדש העניין במוצר טבעי זה. חוקרים מצאו שיש בו עזר רב לחולי אלצהיימר ולסובלים מדלקת פרקים שגרונתית. למעשה, חלק מן החלבונים המצויים בקולסטרום הם גורמי גדילה וכאלו השייכים למערכת החיסונית והם תורמים לתקינות מערכת העיכול ולבשלותה.
איך זה קורה? ליילוד יש מערכת עיכול בלתי בשלה. הקולסטרום מספק רכיבי תזונה מרוכזים, אך כאלו שקלים לעיכול ולספיגה. יש בקולסטרום חומר משלשל קל שעוזר לתחילת הפרשת היציאות של היילוד.
הקולסטרום מכיל גם נוגדנים מסוג אמיונוגלובולינים, החומרים הראשונים הבונים את מערכת החיסון של היילוד והם קו ההגנה הראשון שלו כנגד גורמי מחלות.

קולסטרום יכול לעזור גם למבוגרים

מחקרים הראו שקולסטרום שנחלב מפרות המצויות כל הזמן במרעה טבעי עשוי לתרום כנגד פתוגנים גורמי מחלות לאדם. הוא עוזר כנגד אשריציה קולי, קריפטוספורידיום פרוום, שיגלה פלקסנרי, סלמונלה, סטפילוקוקוס וכן רוטאווירוס. לפני עידן האנטיביוטיקה, אנשים ריפאו את עצמם ממחלות על-ידי שתיית קולסטרום. כעת, החיידקים פיתחו עמידות כנגד מרבית האנטיביוטיות. כפי שכבר נכתב בחוברת קודמת, מוצר טבעי שעשוי לעזור כנגד חיידקים עמידים הוא ניאצינאמיד המגביר במידה רבה את פעולת כדוריות הדם הלבנות, ניוטרופילים, הלוחמות כנגד חיידקים, גם עמידים לאנטיביוטיות.

מחקרים על יכולות הריפוי של קולסטרום 

ממצאים של המרכז למחקר תזונתי בארה”ב, הראו שפוליפפטידים העשירים בחומצה האמינית פרולין, המופקים מקולסטרום, משפרים את היכולת הנפשית של חולי אלצהיימר. במחקר זה, שותפו 46 חולי אלצהיימר שחולקו לשלוש קבוצות. קבוצה אחת קיבלה 100 מיקרוגרם קולוסטרינין (המרכיב העיקרי בקולסטרום) אחת ליומיים. קבוצה שנייה קיבלה תכשיר סלניום ביו-אורגני ולשלישית נתנו פלסבו. סלניום מתרכב בגוף עם חלבונים וכך נוצרים אנזימים נוגדי חמצון חשובים.

הניסוי נמשך שנה והיו בו 10 סבבים בני 3 שבועות כל אחד, עם שבועיים הפסקה בין סבב אחד לשני. בסיכום המחקר נמצא שמתן הקולסטרינין שיפר פעילות מנטלית אצל חולי אלצהיימר והוא יכול להיות אמצעי מניעה יעיל כנגד התפתחותה של מחלה זו.

אשווגנדה

חוקרים במרכז המחקר הלאומי ההודי למוח החלו בסדרת מחקרים, בהם הם בדקו את ההשפעה של תרכיז משורש הצמח אשווגנדה על עכברים, שפותחו לנטייה גנטית לאלצהיימר. נמצא שצמח זה החזיר לתיקנו אובדן זיכרון אצל העכברים והוא עשוי להיות תרופה טבעית יעילה גם לבני אדם.
מדען ממכון המחקר NBRC בדק את השפעת התרכיז מצמח זה על שתי קבוצות של עכברים, האחת בגיל של 9-10 חודשים, גיל מבוגר לעכברים, והשנייה על עכברים בני שנתיים, גיל זקנה שלהם. כל אחד מהעכברים קיבל, במשך 30 ימים ברציפות, את התכשיר הצמחי הזה. נמצא שמתן הצמח הפחית יצירה של פלאקים עמילואידיים במוחם של העכברים, פלאקים שמלווים מחלת אלצהיימר והיה גם שיפור ביכולת הקוגניטיבית שלהם. לפני מתן הטיפול, עכברים לא היו מסוגלים לאתר היכן מצוי המזון שלהם. אחרי 20 יום של מתן אשווגנדה היה שינוי לטובה ואחרי 30 יום הם התנהגו כמו עכברים בריאים לגמרי.

קארי

במחקר שנעשה באוניברסיטת דיוק בארה”ב נמצא שמתן התכשיר הטבעי קארי, המכיל כורכומין, יכול להפחית במידה רבה התפתחות של מחלת אלצהיימר. הם ערכו ניסויים עם חולדות בעלות נטייה גנטית לאלצהיימר.
במחקר נמצא שמתן תכשיר זה פרק פלאקים (סתמים בכלי הדם) במוחן, אפילו כאלו שנוצרו במהלך 12 חודשים. חשוב להזכיר שוב, שאם מוסיפים כורכום לתפריט, חייבים לצרוך גם כמות מה, אפילו חלק השלושים מכמות הכורכום, של פלפל שחור. כך יש ניצולת מלאה של הכורכומין שבתבלין הגולמי.

מקורות
http://www.drkeech.com/files/Peptide_Immunotherapy_1.pdf
http://articles.timesofindia.indiatimes.com
http://www.naturalnews.com/026884_curry_curcumin_eating.html
Center for Nutritional Research:
http://www.icnr.org/home-page/colostrum-and-alzheimers-disease.html

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466