גם חשיפה לקרינה לא מיוננת מסרטנת מהר

ממצאי מחקר חדש מצביעים על השלכותיה של קרינה לא מיוננת על התפתחות מהירה של סרטן

מערכת האתר

עודכן בתאריך

בריאות הציבור
חלוקת תאי סרטן. מקור: ויקיפדיה. אילוסטרציה: באדיבות המכון הלאומי האמריקאי לרפואה NIH

מחקר חדש מצביע על כך שגם קרינה לא מייננת עלולה לגרום להתפתחות סרטן מהירה בדומה לקרינה מיוננת.

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים מעלה כי עובדים- במיוחד חיילים- אשר נחשפים לשדות אלקטרו-מגנטיים בעוצמה גבוהה או במשך זמן ממושך, עלולים ללקות במחלת סרטן סמוך מאד אחרי החשיפה לקרינה.
ממצאים אלה מצביעים על מסקנות הקשורות לממצאי מחקרים קודמים ולפיהם חשיפות גבוהות לקרינה משדות אלקטרו-מגנטיים, קשורה לסיכון גבוה ללקות במחלת סרטן במהלך העבודה. ממצאים קודמים לא התייחסו לקצב המהיר של התפתחות הסרטן ואילו מחקר זה עסק בכך בתשומת לב רבה.

החוקרים מדגישים כי חשיבות המחקר היא בכך שמסקנותיו מצריכות חשיבה מחודשת באשר להשלכות קרינה בלתי מיוננת באופן שיגרור מעבר לתפיסה חדשה לפיה קרינה בלתי מיוננת עלולה לגרום למחלת הסרטן, באופן דומה לחשיפה לקרינה מיוננת.

חשיפה גבוהה לקרינה לא מיוננת משדות אלקטרומגנטיים מתרחשת בשל חשיפת חיילים או עובדים במטלות תיקון של אמצעי מכ"ם, במהלך ישיבה ברבים עם ציוד אלקטרוני תקשורתי ואנטנות, בעת נשיאה של ציוד רדיו על הגב או המותניים ובעת פעילות במשרד שממוקדם בסמוך לאנטנות בעלות עוצמת שידור גבוהה או חדרי מצב גדושי ציוד רדיו ותקשורת.

המחקר מבוסס על ממצאים שנאספו במהלך 20 השנים האחרונות מהיחידה לרפואה תעסוקתית וסביבתית בבי"ס לרפואה קהילתית ובריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה מקרב 47 חולי סרטן וביניהם שמונה חולים עם סרטן רב מוקדי, אשר נחשפו לסוגי שדות אלקטרו מגנטיים בעוצמות שונות. חמישה עשר מקרים מכלל החולים, התאפיינו בכך שחלפו פחות מחמש שנים מאז שהם נחשפו לקרינה בלתי מיוננת ועד שאובחנו כחולים ואילו תריסר חולים נוספים התאפיינו בכך שחלפו בין חמש לעשר שנים מאז שנחשפו לקרינה ועד שאובחנו כחולים.

זמן החשיפה לשדות האלקטרומגנטיים משתרע בין 5 ל-33 שנים. מרבית החולים, היו בשנות העשרים המוקדמות לחייהם בעת שאובחנו כחולים בסרטן. ברוב מכריע של החשיפות מדובר בחולים בעת השירות הצבאי.

התחלואה של החולים שאובחנו במהלך פרק זמן הפחות מחמש שנים מאז חשיפתם לקרינה הייתה באופן הבא: : שמונה אנשים אובחנו כחולים בסרטן הלימפה ואילו תשעה אנשים אובחנו כחולים בגידולים סרטניים בראש, בצוואר, המעי ובקיבתם, במוח, באשכים. שני מקרים נוספים היו של חולים בסרטן עם מספר מרובה של מוקדי צמיחה.

ממצאי המחקר שנערך על ידי ד"ר יעל שטיין, פרופסור אליהו ריכטר והחוקרת אור לוי נתיב, מהאונ' העברית בירושלים, פורסמו בעיתון האירופאי של האקדמיה הבינלאומית Collegium Ramazzini.

החוקרים סבורים כי המחקר מחדד את ההכרח לשפר את אמצעי ההגנה ונהלי הזהירות נגד חשיפה לקרינה בלתי מיוננת ומצביע על הצורך בהמשך מחקר יסודי של הפוטנציאל המסרטן של שדות
אלקטרומגנטיים.

 

דילוג לתוכן