הצלחה במכון הביולוגי לחיסון נגד קורונה

תקווה למלחמה בוירוס הסיני: המכון למחקר ביולוגי בישראל הודיע על הצלחה נוספת בדרך לפיתוח חיסון לנגיף הקורונה גם בהיבטי יעילות החיסון וגם בטיחותו

דקל שחף

עודכן בתאריך

בריאות הציבורנגיף קורונה
התקדמות בבדיקות יעילות ובטיחות חיסון לקורונה במכון הביולוגי בנס ציונה. צילום:Pixabay Gedesby1989

המכון למחקר ביולוגי בישראל הודיע על הצלחה נוספת בדרך לפיתוח חיסון נגד נגיף הקורונה. למרות שהממצאים אינם עדיין על בני אדם, הם מראים יעילות ובטיחות של החיסון למניעת הידבקות של בעלי חיים בקורונה. המכון הביולוגי פרסם מסמך בן מעל 20 עמודים בו מפורט אופן פעולת החיסון וכיצד הוא הורכב במכון.

VSV עם כתר- הייחוד בהכנת החיסון לקורונה במכון הביולוגי

הייחוד של אופן ההכנה של חיסון ייחודי שזה שפותח במכון הוא השימוש בנגיף VSV. מדובר בוירוס של גורם לתחלואה בבני אדם. לכן המדענים במכון הביולוגי השתמשו בו, ועל גבי המעטפת שלנו הם יצרו כתר, בדומה לכתר של נגיף הקורונה. זאת באמצעות תהליכי הנדסה גנטית.

גוף האדם שנחשף לנגיף המהונדס של VSV שעליו כתר הקורונה – הדוקרנים SPIKES, יוצר נוגדנים להתמודדות עימו. הציפייה של מדעני המכון היא שלאחר שהגוף נחשף לנגיף המהונדס והבלתי מזיק הזה שעליו כתר הקורונה, ויותר נוגדנים, תדע המערכת החיסונית ונוגדניה להתמודד עם הנגיף האמיתי לכשהגוף יחשף אליו.

תוצאות חיוביות בבעלי חיים שחוסנו ולא חלו בקורנה

בשלב המעשי בחנו מדעני המכון הביולוגי את יעילות החשיפה לנגיף המהונדס על בעלי חיים. כמו כן נבחנה בטיחות החיסון. מן התוצאות שפורסמו עולה כי הניסוים שנערכו בבעלי חיים- אוגרים היו חיוביות. הללו הצביעו באופן וודאי כי אוגרים אשר קיבלו חיסון שבו הנגיף המהונדס, לא נדבקו בקורונה בשלב מאוחר יותר.

מדובר בהצלחה משמעותית למדעני המכון הביולוגי. השלב הבא של ניסויים בחיסונים או בתרופות, הוא לבחון את יעילות החיסון לקורונה בבני אדם. במידה ומשרד הבריאות בישראל יאשר למכון הביולוגי בנס ציונה לבצע ניסויים בבני אדם, תתכן התקדמות משמעותית במיוחד. אם יאושרו ניסוים בבני אדם בחיסון זה, יתכן ותוכח האפקטיביות שלו בהגנה על אנשים מפני הדבקות בקורונה, ולאחר בחינות נוספות, יחלו בייצור שלו לקראת החורף הקרב.

עד כה בעולם דיווחו מספר חברות תרופות ומכונים על פיתוחים אפשריים של חיסונים, נוגדנים, טיפולים תרופתיים ועוד למחלת נגיף הקורונה. יחד עם זאת ולמרות שאף נמצאה תרופה המפחיתה בשליש את מספר מקרי המוות של המונשמים עקב נגיף הקורונה, טרם נעשתה פריצת דרך משמעותית בתחום. הן ברמה הטיפולית המסייעת למגר את הנגיף לאחר שפלש והדביק חולה. והן ברמה המניעתית- אין עדיין בנמצא חיסון שנבדק והוכח כיעיל ובטוח לשימוש למניעת הדבקה בקורונה.

על רקע הממצאים החיוביים של המכון הביולוגי, שני חיסונים לקורונה המצויים בשלבים מתקדמים טומנים בחובם הבטחה מעודדת למיגור הנגיף. האחד פותח באוניברסיטת אוקספורד הנודעת, שעשוי להתחיל לשמש במקרים מסוימים החל מהחורף הקרוב. בנוסף אליו חיסון שפיתחה חברת מודרנה מצוי בשלבים מתקדמים ונראה בעל פוטנציאל רב. לאור זאת רכשה ישראל אופציה מחברת מודרנה לעדיפות ברכישת חיסונים, במידה והם יוכחו כמועילים כנגד קורונה.

המכון הביולוגי – רקע מחקרי ויישומי גם בתחום הרפואי

המכון למחקר ביולוגי בנס ציונה מסונף למשרד ראש הממשלה. המכון הוקם ארבע שנים לאחר קום המדינה. הוא עובד בשיתוף משרד הביטחון. פרסומים שונים, שלא ניתן להם אישור, מציגים אותו כגוף שעוסק במחקר הגנתי להתמודדות עם סיכוני נשק ביולוגי שיופעל כנגד ישראל לצד פיתוח במכון של אמצעים אחרים הקשורים ללוחמה ביולוגית וכימית. הוא עוסק במחקר יישומי בתחומי הרפואה, מדעי הטבע והביולוגיה. עם פרוץ משבר מגיפת הקורונה, החלו מדעני המכון לפעול, במקביל לחברות וארגונים בעולם למציאת חיסון לנגיף הקורונה.

המכון למחקר ביולוגי בנס ציונה עוסק בתחומי הביולוגיה והגנטיקה המולקולרית, ביוטכנולוגיה, פיזיקה, כימיה אורגנית ופיזיקלית, פרמקולוגיה ותרופות, הכימיה האנליטית והמתמטיקה השימושית. במקביל לעיסוקים ההגנתיים והביטחוניים החסויים, המכון הביולוגי עוסק גם בפעילות אזרחית גלויה. לדוגמה פיתוח אמצעי אבחון מחלות, חיסונים, מוצרי תרופתיים, פתרונות איכות סביבה, יצור כימיקלים ועוד.

דילוג לתוכן