בקלאווה

מאפה הבקלוה או בקלאווה הוא מאכל אוריינטלי נפוץ בטורקיה, יוון, רומניה והמזרח התיכון שמקורו ככל הנראה לפני כ2500 שנים בתרבות אשור. הבקלווה Baklava בשפה הטורקית היא קינוח מתוק הכולל בצק עלים דק – פילו. בקלווה מכילה עלי בצק דקים מאוד בשכבות עם אגוזים, שומשום או חלבה, שוקולד, פיסטוקים, שקדים, בוטנים, לוז או אגוזים אחרים, בתוך בצק. הללו נספגים בתמיסת מיץ לימון, סוכר, תערובת דבש, קינמון, מי ורדים או תבלינים אחרים.

למרות כמות הסוכר הרבה המצויה בבקלאווה, עודף הפחמימות והקלוריות, הכולסטרול ומינון רב של שומן, מכיוון שרכיבי הבקלווה הינם גם אגוזים ותבלינים, יש בה ערכים תזונתיים מועילים. כך שלצד הערך הקלורי הרב שבה, יש לה גם ערכים תזונתיים רבים. ככל שהבלאווה מיוצרת במתכון הכולל פחות שומן, פחות סוכרים ויותר תחליפים טבעיים ופחות משמינים ועתירי סוכר, כך יהיה ערכה התזונתי רב יותר וערכה קלורי המשמין פחות.

האם ועד כמה בקלאווה משמינה, מה הערך הקלורי שלה ובקצרה – קינוח הבקלאווה – בריאות או עודף קלוריות? לפניכם סקירה לגבי הערך התזונתי של בקלאווה ומרכיביה המועילים – לדוגמה השפעתה על בריאות הלב והפחת הסיכון לסרטן בשל תכולת האגוזים בה. בנוסף, נתאר בפירוט את הערך קלורי של באקלווה, תמהיל הפחמימות, השומן,  ויטמינים ומינרלים בהם, סימונים וערכים תזונתיים ועוד.

הערך התזונתי של בקלאווה מגוון. בין אם מדובר בבקלווה העשוי מפיסטוקים ובצק פילו בלבד או אם מדובר בקינוח המתוק המכיל אגוזי לוז, אגוזי מלך או שקדים. בקלוה מכילה מכיבים מזינים כמו סיבים תזונתיים וכן ויטמינים ומינרלים. מאה גרם של בקלווה מכילה בין 350 ל500 קלוריות והיא מהווה מקור תזונתי איכותי לויטמין K, לוטאין, סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן, נחושת, סלניום, אבץ ועוד. תכולת האגוזים בה גורמת לה ליתרונות תזונתיים לצד עודף השומן והסוכרים המזיק שבה.

כמה קלוריות יש במרובע בקלאווה ? האם בקלאווה משמינה ועד כמה?

בקלווה עם פיסטוקים. צילום: Pixabay Baklava7
בקלווה עם פיסטוקים. צילום: Pixabay Baklava7

האם בקלאווה משמינה וכמה קלוריות ושומן יש בה ? ללא ספק התשובה היא חיובית. בקלווה הינה מאפה קינוח משמין, עתיר סוכר, כולסטרול וקלוריות ולא מומלץ לצרוך ממנה הרבה. אמנם בשל תכולת האגוזים, שקדים וזרעים שמשלבים בה ומעניקים לה ערך תוזנתי של מינרלים וויטמינים, היא נחשבת מזון לא בריא לצריכה. יחידה אחת של בקלאווה שוקלת כ40 גרם. מרובע בודד של בקלווה מכיל בין 150 ל200 קלוריות.

שלוש יחידות של באקלווה – מרובעי קינוח זה שוקלים בקירוב 120 גרם ולכן ערכם התזונתי הוא בין 450 ל600 קלוריות. בכל מאה גרם של בקלאווה, יש בין 350 ל500 קלוריות, כתלות בכמות הסוכרים והשומן. מנה של בקלאווה המכילה מאה גרם מכילה  6.5 גרם חלבונים, 37 גרם פחמימות ו30 גרם שומן.

לצד השפעותיה השליליות על הגוף, בשל ריכוז האגוזים, פיסטוקים או שקדים שבה בקלאווה מזינה . היא מכילה ויטמינים ומינרלים לצד סיבים תזונתיים. בין שאר רכיביה בקלאווה מכילה תיאמין, ריבופלבין, ניאצין, ויטמיני B, חומצה פולית, ויטמין A, סידן, ברזל, זרחן, אשלגן, נחושת, בטא קרוטן, רטינול ויטמין K ועוד.

 

סוגים של בקלאווה

הבקלווה הינו מאפה מתוק שמשמש קינוח במטבחים שונים בבלקן ובמזרח התיכון. אופן הכנת הבקלווה, התבלינים, האגוזים המשמשים בה והרכיבים בה מגוונים. לפניכם אפשרויות להכנת בקלוואה:

  • בקלוה מבצק פילו עם שקדים ופיסטוק
  • באקלאווה מאגוזי מלך בבצק עלים
  • באקלווה המכילה שקדים
  • באקלווה המכילה חלבה כרכיב מרכזי או שומשום
  • בקלאווה פיסטוקים
  • בקלווה הכוללת בוטנים
  • באקלאווה צמחונית שאינה כוללת חמאה
  • בקלווה טבעונית
  • באקלווה עם רכיבים ללא גלוטן
  • בקלווה שוקולד
  • באקלאווה מלוחה
  • באקלווה עם דפי אורז (במקום בצק פילו)

הכנת בקלאווה מבצק פילו עתיר שכבות הכולל תערובת פיסטוקים ואגוזי מלך :

 

ערכים תזונתיים של בקלאווה

להלן טבלת הערכים התזונתיים המתארים את הרכיבים, ההרכב הקלורי, החלבונים, השומנים, הפחמימות, המינרלים, הויטמינים והסימון התזונתי של באקלאווה המכילה סוכר, מיץ לימון, תמצית וניל ללא אלכוהול, שקדים, פיסטוקים קלויים ללא מלח, אגוזי מלך, קינמון  חמאה ובצל פילו. הערכים התזונתיים מבוססים על נתוני משרד החקלאות האמריקאי. טבלת הערכים התזונתיים זו מפרטת את הערך התזונתי של מאה גרם בקלאווה בהתבסס על הרכיבים לעיל:

סימון תזונתיערך תזונתי ל-100 גרם בקלאווה
קלוריות – אנרגיה (קק”ל)428
מים (גרם)25.06
חלבונים (גרם)6.64
שומנים (גרם)29.13
פחמימות (גרם)37.53
סיבים תזונתיים (גרם)2.6
סוכרים (גרם)12.67
סידן – קלציום (מ”ג)40
ברזל (מ”ג)1.98
מגנזיום (מ”ג)40
זרחן (מ”ג)115
אשלגן (מ”ג)167
נתרן (מ”ג)337
אבץ (מ”ג)0.73
נחושת (מ”ג)0.277
סלניום (מיקרוגרם)11
ויטמין C (מ”ג)1.3
תיאמין (מ”ג)0.243
ריבופלבין (מ”ג)0.203
ניאצין (מ”ג)1.895
ויטמין B6 (מ”ג)0.111
חומצה פולית – ויטמין B9 (מיקרוגרם)50
כולין (מ”ג)16.6
ויטמין B12 (מיקרוגרם)0.04
ויטמין A (מיקרוגרם, RAE)143
רטינול (מיקרוגרם)140
בטא קרוטן (מיקרוגרם)43
אלפא קרוטן (מיקרוגרם)0
בטא קריפטוקסנטין (מיקרוגרם)0
ליקופן (מיקרוגרם)0
לוטאין עם זאקסנטין (מיקרוגרם)70
ויטמין E – אלפא טוקופרול (מ”ג)2.27
ויטמין D (ויטמין D3 + D2, ביחידות מיקרוגרם)0
ויטמין K (פילוקווינון, מיקרוגרם)3.5
חומצות שומן רווי (גרם)12.226
חומצות שומן חד בלתי רווי (גרם)9.83
חומצות שומן רב בלתי רווי (גרם)5.214
אומגה 3 EPA (גרם)0
אומגה 3 DPA (גרם)0
DHA (גרם)0
כולסטרול (מ”ג)45
אלכוהול (גרם)0
קפאין (מ”ג)0

 

מתכונים עם בקלאווה

בקלאווה עשירים ברכיבים מזינים ובטעם משובח. ערכיו התזונתיים והרכיבים שלו לצד אופיו החמוץ מתוק וזניו המגוונים מאפשר שימוש שונה ונרחב בבקלאווה לשילוב במגוון סוגי מזון. בקלאווה משמשת אמנם באופן הקלאסי בהכנת קינוחים כמו עוגה, עוגיות, חטיפים, טראט או פאי. ואולם ניתן לשלב בקלאווה במגוון מאכלים, תבשילים, מטבלים, רטבים, שימורים, מאפים, עוגות, עוגיות, גלידה, יוגורט, דייסה, ריבות, ממתקים, מעדנים, משקאות, לחם, וקינוחים. לפניכם כמה מתכונים הכוללים בקלאווה.

נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך: