ברוקולי וכרובית כנגד לויקמיה

ממצאים מחקריים מוכיחים: מרכיבים טבעיים המצויים בברוקולי ובעוד צמחים ממשפחת המצליבים עוזרים נגד לויקמיה

בירקות ברוקולי, כרובית ובכלל צמחי משפחת המצליבים מצוי חומר בעל פעילות אנטי סרטנית רבת עוצמה. בארץ יש כ– 240 צמחים בני משפחה זו – כולם ראויים למאכל. הנפוצים ביותר הם חרדל השדה, הגדל בעיקר באדמות כבדות, כרוב החוף, הגדל יותר באדמות קלות, שלח, בן חרדל ורבים אחרים. למרביתם יש טעם חרדלי כמו לעלי רוקט. נבטים של ברוקולי וצנונית פעילים עוד יותר מאשר תפרחות הברוקולי ועלים של צמחי מצליבים מבוגרים. לבני משפחה זו יש חסרון אחד – הם סותרים במידת מה את הפעילות של בלוטת התריס. על כך ניתן להתגבר אם אוכלים כחצי כפית או מעט יותר של אצות ים, עם 2-3 אגוזי ברזיל וכ- 200 מק”ג סלניום. יש לוודא שבאצות שטוחנים יש מספיק יודן או ליטול מספר כמוסות של אצות ים אשר תכולת היודן שלהן ידועה. רק את פעולת התבלין חרדל, המופק מזרעי חרדל, לא ניתן לסתור עם אצות, עדיף להתנזר ממנו.

לשם טיפול במספר סוגי סרטן, בייחוד אלו הקשורים לאסטרוגן, חזקה ביותר השפעתם של ירקות מצליבים וצמחי הבר בני משפחה זו. אין איתם את תופעות הלוואי של כימותרפיה וטיפולים דומים של הרפואה. החומר הפעיל בכרוביים הוא סולפורפן – לאחרונה נמצא שהוא עוזר למניעה ולטיפול בלויקמיה (לוקמיה- סרטן הדם).
מדענים מביה”ס לרפואה ביילור בטקסס בדקו את ההשפעה של סולפורפן, כשלעצמו ובצורה מרוכזת שלו, על לויקמיה לימפובלסטית חריפה. זהו סוג סרטן שגורם להתרבות כדוריות דם לבנות והוא הסוג השכיח ביותר בקרב ילדים. במחקר נבדקה ההשפעה של סולפורפן על תרבית של תאים כאלו במעבדה, תאים שנלקחו מילדים חולי סרטן מסוג זה. חומר זה גרם לתאים הסרטניים להקשר לחלבונים המצויים בדם ולבצע אפופטוזיס – התאבדות של תאי הסרטן.

באותו מחקר, נמצא שחומר זה לחלוטין לא פגע בתאים בריאים שנלקחו מילדים בריאים וגודלו בתרבית. תרופות כימיות שנרקחות במעבדה פוגעות בתאים סרטניים, אבל במקביל גם בתאים בריאים. לדברי החוקרים גם בטיפול הקונוונציונאלי המקובל, בסרטן ספציפי זה 80% מן הילדים מבריאים. כעת, טיפול טבעי זה נותן תקווה גם למי שניסה טיפול רפואי שמרני ולא נרפא. מן הראוי היה לתת קודם כל את הטיפול הזה – תועלתו מוכחת ואין עימו נזקים. במחקר זה השתמשו החוקרים בסולפורפן מזוקק ומרוכז שהופק מצמחים בני משפחת המצליבים. מסקנה מאוד פשוטה היא שיש לשלב בתפריט נבטים וירקות בני משפחת המצליבים, גם עשבי בר מבני משפחה זו – זוהי אחת הדרכים להקטין מאוד את הסיכון לחלות בסרטן מסוגים רבים, לא רק לויקמיה. היו כבר מחקרים שבדקו את השפעת הסולפורפן על סוגי סרטן. 

אחרים. בכתב העת J Mol Nutr Food Res פורסם בשנת 2011 שנמצא שסולפורפן מסוגל לחסל סרטן ערמונית. במחקר החדש הזה נמצא גם שסולפורפן מסוגל לרפא גם את סוגי סרטן הדם, שלגביהם יש פחות פתרונות טובים. ברוקולי מכיל, בנוסף לסולפורפן, גם אנטיאוקסידנטים וקרוטנואידים. בספרה של סטפני בלינג: PowerFoods: Good Food, Good Health with Phytochemicals, Nature’s Own Energy Booster
בו צוטטו מחקרים בנושא, נמצא שהוא עוזר למניעת סרטן ושט, קיבה, מעי גס, ריאות, גרון, ערמונית, פה, שחלות, שד וצוואר הרחם. כדי לקבל את מלוא התועלת שלו, יש לאכול את הברוקולי טרי ככל האפשר. עדיף לאוכלו חי. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי משנת 2009, בישול ברוקולי יכול להרוס עד 90% מכלל הסולפורפן שבו. אידוי קל מזיק פחות.

מקורות


http://www.naturalnews.com/025893_broccoli_sulforaphane_research.html
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/bcom-vcc120612.php
Wednesday, December 19, 2012 by: Jonathan Benson, staff writer
http://www.naturalnews.com/038397_broccoli_sulforaphane_leukemia.html#ixzz2FU5RTUBd

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466


דילוג לתוכן