גלידה בטעם ווניל

ערכים תזונתיים של גלידת וניל. צילום: Pixabay Aline Ponce
ערכים תזונתיים של גלידת וניל. צילום: Pixabay Aline Ponce

גלידה הינה מאכל קפוא ממותק המשמש קינוח או חלק מקינוחים, המיוצר במקורו על בסיס תחליב ממוצק. גלידה מופקת מתחליב מוצק הכולל מים ושומן עם גבישי קרח, אוויר המוחדר לתערובת, שומנים, ממתיקים, מוצקי חלב וחומרי טעם וריח. זאת לצד תוספות כמו וניל.

גלידה רבות כיום אינן מיוצרות בהתבסס על מוצקי חלב בשל השפעות שליליות של חלב. לכן היום נפוצות גלידות בטעמים שונים המופקות על בסיס צמחי, פרווה, ללא מוצקי חלב. זאת בהתבסס על סויה או מים. כאשר הגלידה מבוססת על סויה מדובר בגלידת סויה והיא אינה חלבית לרוב. כאשר הגלידה מבוססת על מים ולא על חלב פרה לרבות יוגורט או שמנת, היא קרויה גלידת סורבה.

במערב נהוג להפיק את גלידת וניל כמו גלידת שוקו ואחרות על בסיס שמנת. גלידה זו היא הנהוגה והיא מכונה גלידת ג’לאטו.

גלידת יוגורט היא גלידה שהכנתה מבוססת על 25% או יותר יוגורט בתערובת הגלידה. ישראלי ממוצע צורך מידי שנה מעל 10 ליטרים של גלידה.

במזרח הרחוק נפוצה הכנת גלידות לתוך בצקים, טיגון בשמן והכנת גלידות בטעמים וצבעים שונים כמו גלידה חריפה, מלוחה או מתוקה.

גלידת וניל היא גלידה שבהכנתה משולבת תמצית וניל. עקב עליית מחירו של הווניל, החלו יצרני גלידות בעולם להשתמש בתחליפים סינתטיים לשימוש בתמצית ווניל אמיתי. תמציות אלה הן חומרי טעם וריח המופקים בתהליכים כימיים.

על אף כמות הסוכר הרבה המצויה לרוב בגלידה בכלל ובגלידה בטעם וניל, עודף הפחמימות והקלוריות, יש בגלידה, גם כזו המבוססת על תוצרי חלב ערכים תזונתיים מועילים חומרים מועילים לבריאות וביניהם ויטמינים ומינרלים. לדוגמה ויטמין A, ויטמין D, אשלגן וסידן.

כמה קלוריות יש בכדור גלידת וניל ובתוספות ?

האם גלידה בטעם וניל משמינה וכמה קלוריות ושומן יש בה ? כן, גלידת ווניל כגלידות אחרות שאינן דיאטטיות, משמין. גלידה בטעם וניל נהוגה כקינוח ואינה נחשבת מאכל בריא שמומלץ לצרוך ממנה הרבה כדור גלידה וניל יחיד כתלות בגודל שלו יכול להכיל כ130 עד 220 קלוריות .

מנה אחת של גלידת ווניל הכוללת כ100 גרם כוללת כ-200 קלוריות. בוופל של גביע הגלידה הרגיל יש בין 60 ל90 קלוריות. גביע גלידה אמריקאית קטן מכיל (בוופל עצמו ללא הגלידה) 120 עד 160 קלוריות.

תוספת מתוקות לכל כדור גלידה כמו פצפוצי שוקולד, מרשמלו וכו יכולות להוסיף בין 80 ל140 קלוריות.

הכנת גלידת וניל ללא מכונה מקצועי בשלושה רכיבים:

 

ערכים תזונתיים של גלידה בטעם ווניל

לפניכם טבלת הערכים התזונתיים המתארים את הרכיבים, ההרכב הקלורי, החלבונים, השומנים, הפחמימות, המינרלים, הויטמינים והסימון התזונתי של גלידת ווניל. הערכים התזונתיים מבוססים על נתוני משרד החקלאות האמריקאי. טבלת הערכים התזונתיים זו מפרטת את הערך התזונתי של מאה גרם גלידה בטעם וניל. בהתבסס על הרכיבים לעיל:

סימון תזונתי ערך תזונתי ל-100 גרם גלידת ווניל
קלוריות – אנרגיה (קק”ל) 207
מים (גרם) 61
חלבונים (גרם) 3.5
שומנים (גרם) 11
ערך Ash (גרם) 0.9
פחמימות (גרם) 23.6
סיבים תזונתיים (גרם) 0.7
סוכרים (גרם) 21.22
סידן – קלציום (מ”ג) 128
ברזל (מ”ג) 0.09
מגנזיום (מ”ג) 14
זרחן (מ”ג) 105
אשלגן (מ”ג) 199
נתרן (מ”ג) 80
אבץ (מ”ג) 0.69
נחושת (מ”ג) 0.023
מנגן (מ”ג) 0.008
סלניום (מיקרוגרם) 1.8
פלואוריד (מיקרוגרם) 15.4
ויטמין C (מ”ג) 0.6
תיאמין (מ”ג) 0.041
ריבופלבין (מ”ג) 0.24
ניאצין (מ”ג) 0.116
ויטמין B5 – חומצה פנטוטנית (מ”ג) 0.581
ויטמין B6 (מ”ג) 0.048
חומצה פולית – ויטמין B9 (מיקרוגרם) 5
כולין (מ”ג) 26
ויטמין B12 (מיקרוגרם) 0.39
ויטמין A (מיקרוגרם, RAE) 118
רטינול (מיקרוגרם) 116
בטא קרוטן (מיקרוגרם) 19
אלפא קרוטן (מיקרוגרם) 0
בטא קריפטוקסנטין (מיקרוגרם) 0
ויטמין A (יחידות UI) 421
ליקופן (מיקרוגרם) 0
לוטאין עם זאקסנטין (מיקרוגרם) 0
ויטמין E – אלפא טוקופרול (מ”ג) 0.3
ויטמין D (ויטמין D3 + D2 ביחידות UI) 8
ויטמין D (ויטמין D3 + D2, ביחידות מיקרוגרם) 0.2
ויטמין D3 – כולקלציפרול (מיקרוגרם) 0.2
ויטמין K (פילוקווינון, מיקרוגרם) 0.3
חומצות שומן רווי (גרם) 6.79
חומצות שומן חד בלתי רווי (גרם) 2.969
חומצות שומן רב בלתי רווי (גרם) 0.452
אומגה 3 EPA (גרם) 0.003
אומגה 3 DPA (גרם) 0
DHA (גרם) 0
כולסטרול (מ”ג) 44
טריפטופן (גרם) 0.045
תראונין (גרם) 0.146
איזולאוצין (גרם) 0.195
לאוצין (גרם) 0.316
ליזין (גרם) 0.258
מתיונין (גרם) 0.081
ציסטאין (גרם) 0.029
פנילאלנין (גרם) 0.157
טירוזין (גרם) 0.155
וואלין (גרם) 0.217
ארגנין (גרם) 0.125
היסטידין (גרם) 0.088
אלנין (גרם) 0.121
חומצה אספרטית (גרם) 0.25
חומצה גלוטמית (גרם) 0.681
גליצין (גרם) 0.093
פרולין (גרם) 0.326
סרין (גרם) 0.177
אלכוהול (גרם) 0
קפאין (מ”ג) 0

 

מתכונים עם גלידה בטעם וניל

גלידה בטעם וניל משמשת כקינוח או כתוספת לקינוח . היא מסייעת להכנה של מאכלים מתוקים וגם מוגשת לצד מאכלי קינוחים כמו עוגה, עוגיות, חטיפים, טראט או פאי. לצד זאת גלידה משמשת כבסיס להכנת שייקים ומאכלים אחרים. לפניכם כמה מתכונים הכוללים גלידה בטעם וניל.

נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך: