זיכרון ואכילה נבונה

אכילה נבונה וזיכרון

פרק מתוך הספר “להבין את המוח” מאת: ד”ר ארתור ס’ בארד וד”ר מיטשל ג’ בארד . הוצאת אופוס, 2006.

חלק 7 מתוך פרק 14- ארכיון המוח.

אכלו בתבונה

האם ההורים שלכם אי-פעם האכילו אתכם ב”מזון למוח”? הם האמינו, כמו רוב האנשים היום, שמזונות מסוימים יכולים לשפר את הזיכרון והאינטליגנציה. הנה כמה דוגמאות:

• סוכר חשוב מאוד משום שהוא מספק גלוקוז למוח, וזה הדלק שבאמצעותו המוח פועל.

• מזונות עתירי חלבון, כמו ביצים, גבינות, אגוזים ובשר, מספקים חומצות אמיניות שחשובות לבניית רקמות המוח. חומצות אמיניות נמצאות גם באפונה ובאורז.

• ויטמין B קשור לזיכרון ולמידה.

• ויטמין B1 (תיאמין), שנמצא בשעורה ובאפונה, נחוץ כדי לעבד את הסוכר. הדבר עוזר לשמור על בריאות מערכת העצבים ומסייע לזיכרון.

• ויטמין B3 (ניאצין), שנמצא בתרנגול הודו ובטונה, חשוב לתאי הדם האדומים שנושאים חמצן אל המוח.

• ויטמין B12, שנמצא בבשר, ביצים ומוצרי חלב, חשוב לשיווי המשקל.

• ויטמין C, שנמצא בברוקולי, כרובית ופרי הדר, עוזר לייצור דופמין.

• שוקולד עשוי להעלות את רמת הסרוטונין במוח, שחשוב לשמירת מצב הרוח.

• ויטמין E, שנמצא בדגנים, פירות, עוף ואגוזים, ידוע במיוחד בהעלאת היכולת המינית, אך יש הסוברים שהוא גם משפר זיכרון.

 

מינון יתר של כל אחד מן הוויטמינים לעיל עלול לגרום לבעיות קשות, ולהזיק במקום להועיל. תוספים טבעיים אמורים להיות רבי-תועלת, אך תועלתם עדיין שנויה במחלוקת.

מזונות יכולים גם להזיק למוח, ופעמים רבות מתעלמים מן ההשפעה שלהם כאשר מאבחנים מחלה. אלרגיות לקפה למשל (ככל הנראה לקפאין), לחלב, לשוקולד, לסוכר ולבשר יכולות לגרום לבעיות פסיכולוגיות כמו חרדה ודיכאון. חשוב להבין את הקשר הזה משום שזיהוי של אלרגיה יכול להסביר לפעמים הפרעות בתפקוד השכלי. אדם ששרוי בדיכאון ונמצא שהוא אלרגי למוצרי חלב עשוי להחלים אם פשוט יפסיק לשתות חלב.

כמו כן, נמצא שפעילות שכלית, כמו קריאה, כתיבה, פתירת תשבצים ואפילו הליכה, מסייעת למנוע את אובדן הזיכרון.

נסו להיזכר…

אחסון המידע במוח הוא החלק הקל. החלק הקשה הוא לשוב ולמצוא אותו. אם נחזור לאנלוגיה למחשב, חשבו על הצעדים הדרושים כדי למצוא קובץ מסוים במחשב שלכם. אתם יכולים להריץ חיפוש, או לעבור על הספריות. ככל שהדיסק גדול יותר, כך קשה יותר למצוא קובץ מסוים שאתם זקוקים לו. הכפילו בעיה זו לאין-ערוך, ותקבלו מושג כמה קשה לשלוף עובדה כלשהי מתוך ים הידע שבראשכם.

לכולנו יש רגעים רבים שבהם איננו מצליחים לשלוף את מה שאנחנו מחפשים, כמו מילה מסובכת, או השם של הנשיא הסובייטי האחרון (גורבצ’וב), או המרכיבים של סלט הקיסר (אנשובי, שמן זית, לימון, חלמון ביצה, רוטב ווסטרשייר). מה שמדהים הוא באיזו מהירות וקלות אנחנו בכל זאת שולפים את רוב המידע הדרוש לנו. אנחנו יכולים לעשות זאת בגלל האופן שבו המוח מסווג ומתייק את הזיכרונות שלנו.

 

המעט שעליכם לדעת

• סבורים שהזיכרון הוא מעגל נוירוני, שאם אין משתמשים בו הוא מתנוון ומביא לידי שכחה.

• פיסות קטנות של מידע יכולות להישמר בזיכרון לטווח הקצר, אך יש לקודד מידע לפני ששומרים אותו בזיכרון לטווח הארוך.

• זכירה היא תהליך שדורש מן המוח לאגד יחד פיסות מידע כך שתהיה להן משמעות.

• אפשר לשפר את הזיכרון באמצעות שינון ובאמצעות עזרי זיכרון כמו שירים או שיטת המיקום.

 

לרכישת הספר “להבין את המוח” בהוצאות אופוס


דילוג לתוכן