חוסר בחומצת שומן פוגע בהתפתחות פגים

מחסור בחומצת שומן ארכידונית מקבוצת אומגה-6 פוגע בהתפתחות תינוקות שנולדו בטרם עת

חומצות השומן הלינולנית והארכידונית מקבוצת אומגה-6 דרושות להתפתחות ולגדילה, הן של בעלי חיים והן של האדם. ריכוז פוספטידילכולין ארכידוני בפלזמה של תינוקות שנולדו טרם זמנם היה 84+23 מ”ג לליטר. אבל אצל תינוקות שלא ינקו אלא ניזונו מפורמולות מזון הם ירדו בגיל 4 חודשים לרמה של 38+11 מ”ג לליטר. זה קרה אפילו עם בנוסחת המזון הייתה כמות מספקת של חומצת שומן לינולאית, שהיא חומר מוצא לחומצת שומן ארכידונית. ירידה זו בכמות של פוספטידילכולין ארכידוני אצל תינוקות שניזונו מנוסחת מזון במקום מהנקה גרמה לפיגור בגדילה, הן במשקל והן בגובה, שקרה בשנת החיים הראשונה. מחסור בחומצת השומן הארכידונית נמצא אחראי ליותר ממחצית הפיגור הזה. מתן של נוסחאות מזון בו שמן דגים החליף את מרבית הכמות של חומצות שומן אומגה-6 פגע עוד יותר בגדילה. יש לשלב גם מתן של אומגה-3 וגם מתן של אומגה-6, אבל בכדי לפתור את בעיית הפיגור בגדילה, יש לתת בנוסחת המזון של התינוקות גם את חומצת השומן הארכידונית כמות שהיא ולא לסמוך על כך שחומצת השומן הלינולאית מקבוצת אומגה-6 תהפוך במידה מספקת לחומצת שומן ארכידונית בגופם של תינוקות כאלו.

Am J Clin Nutr august 2007,

http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/90/3/1073?ck=nck

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466


דילוג לתוכן