חלב וחלבוני חלב אינסולין והשמנה

חוקרים: צריכת חלב דל שומן, מי גבינה ומוצרי חלבון גבינה מגבירים סיכון לעודף משקל ובעיות אינסולין הקשורות לסוכרת במתבגרים

שילוב חלבונים בתפריט התזונתי עשוי לסייע בהפחתה במשקל אולם צריכת חלבונים שמקורם בחלב פרה בקרב מתבגרים, על פי ממצאי מחקר חדש, אינם אפקטיביים ואף פועלים באופן הפוך: על פי החוקרים צריכת חלבוני חלב, מי גבינה או חלב דל שומן קשורים לעודף משקל והשמנה ולשיבוש בפעילות הלבלב והפרשת האינסולין, הקשורה למחלת הסוכרת. 

חלב. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc3-by-sa. צילום: Ukko-wc
חלב. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc3-by-sa. צילום: Ukko-wc

הממצאים התבססו על מחקר שנערך בקרב 203 בני נוער בגילאי 12 עד 15 שסבלו מעודף משקל והתאפיינו בBMI של 23.2 עד 27.7. הנבדקים השתתפו במהלך 12 שבועות בכמה קבוצות- האחת ששתתה מים, השניה שצרכה מזון ובו חלב רזה- SKIM MILK, השלישית- קזאין – חלבון המהווה מקור עיקרי של חלבונים בגבינות, והוא נפוץ עד מאד במוצרים רבים, או קבוצה נוספת שצרכה מי גבינה שהם תוצר הלוואי שנותר לאחר סינון גבינה מחלב (שאריות חלבוניות במי החלב).

כל הקבוצות נבדקו ומאפייניהן השונים תועדו במהלך 12 שבועות לפני המחקר כך שבוסס BASELINE .
מן הממצאים העלו החוקרים כי ההשפעה של מי גבינה, חלב דל שומן ומזון עם קזאין הובילו לעלייה במשקל הגוף של המתבגרים בהשוואה לתקופה שלפני התפריט החלבי שצרכו, וכן בהשוואה למתבגרים שצרכו מים רגילים. כמו כן נמצא כי צריכה של חלבוני קזאין הובילה לעלייה בפפטיד C שמעיד על פעילות יתר של הלבלב והפרשת אינסולי ן באופן לא מאוזן ומזיק העלול להוביל לסוכרת.

לסיכום, החוקרים מדגישים כי אף שלא ברור אם ההשמנה היא גורם ראשוני או משני הקשור לחלב, ברור כי צריכה של חלב דל שומן או חלב עתיר שומן, חלבוני קזאין שמקורם בחלב ומי גבינה שמקורם בחלב, מגבירים את הסיכון להשמנה בקרב בני נוער, וכן מגבירים את הסיכון להפרשת אינסולין לא תקינה.

המחקר נערך על ידי חוקרים מהמחלקה לתזונה אנושית בחוג למדעים באונ’ קופנהאגן, ומן המכון הלאומי למזון באוניבריטסת דנמרק. הממצאים פורסמו בכתב העת לתזונה Nutrition .