חלב ומוצריו וסיכון גבוה לסרטן הערמונית

ממצאי מחקר חדש מצביעים על קשר ישיר בין סיכון למוות ותחלואה קטלנית בסרטן הערמונית לבין שתיית חלב- במיוחד חלב שמן

מה הקשר בין שתיית חלב רזה או שמן ואכילת מוצרי חלב לבין סיכון ללקות במחלת סרטן הערמונית והסיכון להתפתחות קטלנית של המחלה ולמוות ? ממצאי מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה משיב על שאלות אלה ומעלה מסקנות נחרצות בדבר הקשר בין צריכת מוצרי חלב ושתיית חלב רזה אך במיוחד שתיית חלב שמן בתדירות גבוה, להתפתחות סרטן ערמונית וסיכוי ההחלמה ממנו וקטלניותו.

חלב. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc3-by-sa. צילום: Ukko-wc
חלב. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc3-by-sa. צילום: Ukko-wc

מניתוח ממצאי המחקר שנערך במהלך 28 שנות מערב בקרב 21,660 נבדקים שלגביהם נבדקו הרגלי התזונה, אורח החיים ומאפיינים סוציו דמוגרפיים אחרים, עלה כי במהלך המחקר נפטרו 305 נבדקים וחלו בסרטן הערמונית 2806 אנשים. החוקרים מצאו כי הסיכוי למוות ולמחלה בעקבות סרטן הערמונית היה קשור לצריכת מוצרי חלב ושתיית חלב שמן או חלב דל שומן- חלב רזה באופן זה:

  • צריכת מוצרי חלב בתדירות של מעל 2.5 מנות יומיות, נמצאה כקשורה באופן מובהק לסיכון מוגבר פי 1.12 ללקות בסרטן הערמונית ככלל
  • צריכת חלב דל שומן – חלב רזה בתדירות יומית בכמות שמעל 237 מ”ל (כוס חלב) , נמצאה כקשורה באופן מובהק לסיכון מוגבר ללקות בסרטן הערמונית בשלב התפתחות ראשוני בעוד שצריכת חלב דל שומן – חלב רזה בתדירות יומית בכמות שמעל 237 מ”ל (כוס חלב) , נמצאה כקשורה באופן מובהק לסיכון מוגבר פי 1.49ללקות בסרטן הערמונית בשלב התפתחות קטלני שמוביל למוות בסבירות גבוהה יותר.
  • עוד מצאו החוקרים כי מבחינת סיכוי ההשרדות וההחלמה מסרטן הערמונית- אנשים ששתו חלב עתיר שומן היו בסיכון של פי 2.17 כלומר יותר מפי 2 סיכון להתפתחו תהסרטן לדרגה קטלנית ולתמונה לאחר אבחנת המחלה.

המחקר נערך על ידי חוקרים מהיחידה למחקר של מחלת הסרטן במחלקה לרפואה ובמחלקה לאונקולוגיה במכון ליידי דייויס למחקר בבית החולים היהודי הכללי ובאוניברסיטת מ’קגיל במונטריאול, קוויבק, קנדה, מהמחלקה לאפדמיולוגיה בבית הספר לרפואה ציבורית הארוורד בבוסטון, מסצ’וסטס, בארצות הברית, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ואחרים. המחקר התפרסם בג’ורנאל המדעי בתחום התזונה Journal of Nutrition