יין בירה ואלכוהול משפרים יצירתיות

ממצאי מחקר חדש מעלים כי שתיית משקאות אלכוהוליים כמו יין ובירה מחלישים את החלק האנליטי במוח ומעצימים את היכולת היצירתית לפתרון בעיות המצריכות יצירתיות

ממצאי מחקרים שנערכו בעבר העלו כי שתיית משקאות אלכוהוליים במינון מתון עשויים לשפר את התפקוד ולסייע במניעת מחלות ובעיות רפואיות: כך לדוגמה שתייה מתונה של בירה נמצאה כמסייעת לשמירה על בריאות הלב וצמצום סיכון לתחלואה בסרטן לדוגמה ואילו שתייה מתונה של יין נמצאה כקשורה לסיכון מופחת להתפתחות מחלת אלצהיימר או לסיכון למחלות לב. 

יין אדום. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc2.5-by-sa. צילום: André Karwath aka
יין אדום. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc2.5-by-sa. צילום: André Karwath aka

ממצאי מחקר חדש שהתפרסמו לאחרונה מעלים כי מעבר ליתרונות הבריאותיים שיש לשתיה מתונה ומדודה של אלכוהול כמו בירה ויין על הגוף, שתיית אלכוהול עשויה להפחית את העכבות והחסמים האנליטיים הפועלים במוחנו, ולהעצים את יכולת היצירתיות בפתרון בעיות.

ממצאי המחקר העלו כי הרעלה מתונה של אלכוהול כלומר שתיית אלכוהול ברמה מתונה הובילה לתוצאות טובות יותר של הנבדקים במבחני פתרון בעיות המצריכות חשיבה יצירתית (מבחן RAT). החוקרים בחנו כיצד שתיה של ליטר בירה או שתי כוסות של יין השפיעו על היצירתיות של 40 נבדקים גברים בפתרון בעיות הגיון. מן הממצאים עלה כי הנבדקים ששתו אלכוהול פתרו יותר בעיות וזמן הפתרון שלהם היה מהיר יותר.
הפער בשיעורי ההצלחה בפתרון החידות לטובת הנבדקים השתויים היה 40% למול הנבדקים הפיכחים. הנבדקים ששתו אלכוהול פתרו את חידות ההגיון בתוך 12 שניות בהשוואה ל-15.5 שניות בממוצע לנבדקים הלא שתויים.
עוד עולה כי הנבדקים ששתו אלכוהול נטו בשכיחות רבה יותר לתפוס את התשובות שמצאו כ”תובנה שהגיעה פתאום”.

ממצאי המחקר שנערך על ידי חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אילינוי בארצות הברית פורסמו בכתב העת בנושא תודעה וקוגניציה Consciousness and Cognition.

החוקרים סבורים כי הפערים נובעים מהשפעתו של האלכוהול על שחרור חסמים של חשיבה אנליטית לוגית ושחרור תהליכי חשיבה יצירתית.

 


דילוג לתוכן