מדוע מסוכן לאכול סלמון מעושן בהריון?

אימהות רבות תוהות מה מותר ומה אסור לאכול במהלך ההריון על מנת לשמור על בריאות העובר. אז האם מותר לאכול סלמון מעושן בהריון ? התשובה: מומלץ לא לאכול סלמון מעושן במהלך ההריון אך ניתן לעשות זאת בתנאים מסוימים. אכילה של דגים ככלל על פי הוראות משרד הבריאות צריכה להיות באופן מוגבל בכלל ריכוזי הכספית שבהם. מחקרים מצאו כי כספית עלולה לגרום נזקים למוח של העובר ולכן צריכת דגים צריכה להעשות באופן מוגבל. יחד עם זאת התשובה לשאלה האם מותר לאכול סלמון מעושן בהריון היא שלילית, דווקא מסיבה אחרת ולא בגלל ריכוזי הכספית המסוכנים.

אכילת דג סלמון מעושן. צילום: Pixabay . DanaTentis
אכילת דג סלמון מעושן. צילום: Pixabay . DanaTentis

מדוע לא מומלץ לאכול סלמון בהריון

הסיבה לכך שאכילת סלמון בהריון לא מומלצת היא כיוון שהיא חושפת את האם לסיכון של צריכת מזון שלא בושל בצורה מספקת כך שיש בו נוכחות חיידקים בכמות משמעותית העלולה לפגוע באופן חמור בעובר ובמהלך ההריון התקין. לכן, דג סלמון מעושן אסור לאכילה במהלך ההריון מחשש כי בתהליך העישון הדג לא חומם במידה שהשמידה את כל החיידקים בו ודג הסלמון עדיין מזוהם בחיידקים מסוכנים כמו ליסטריה או גורר הרעלת דגים היסטמינית.
יחד עם זאת כן ניתן לאכול דג סלמון במהלך ההריון במידה ואנו מוודאים באופן אקטיבי כי דג הסלמון המעושן עובר תהליך של חימום משמעותי בטמפרטורה של מעל מאה מעלות, למשך זמן ממושך יחסית, כך שישמיד את החיידקים שבו. במקרה כזה כן ניתן להנות מאכילת סלמון מעושן בהריון, ולהמנע מהסיכון שבו.

הסיבה לכך שאסור לאכול סלמון מעושן בהריון נעוצה בסיכון של האם בהריון לצרוך מזונות עם חיידקים ובכך לסכן את בריאותה ובריאות העובר. בדומה לדג הסלמון, ישנם מגוון מאכלים רחב שלא מומלצים, ולא רק דגים שאסורים לאכילה בהריון. במזונות אלה, יש חשש להימצאות חיידקים כמו ליסטריה שנמצא במזונות מסוימים בתנאי קירור ועלולים להוביל להפלות או מות העובר, טפיל הטוקסופלסמה שמצוי בבשרים או ירקות ופירות לא שטופים שעלול להוביל לפיגור, עיוורון או חירשות בעובר, או שעלולים להכיל את חיידק הסלמונלה שעלולה להוביל להפלה.

אז מהי רשימת המאכלים שאסורים לאכילה בהריון ומסוכנים לבריאות האם בהריון ולעובר ? לפניך רשימה של מזונות שצריכתם במזון עלולה לגרום להרעלת מזון ומחלות זיהומיות אלה ואחרות

מה אסור לאכול בהריון

אז אילו מאכלים אסור לאכול בהריון ? ישנם קבוצות מאכלים שמכילים חומרים בעלי סיכון לפגיעה בעובר ולכן חשוב להמנע מלאכול אותם. ככלל רצוי לזכור כי כל מזון שיש חשד שמכיל חיידקים עלול לגרום לנזק לעובר, לאם והתפתחות תקינה של הריון כשאוכלים אותו.

להלן רשימה חלקית של מזונות שאסור לאכול בהריון. אכילה של מאכלים אלה ואחרים אסורה ויש להמנע ממנה. יחד עם זאת במקרים מסוימים ניתן לחרוג מכך לעיתים, במידה והמאכלים הללו טופלו באופן מתאים בהרתחה, והכל כתלות בסיבה לאיסור על אכילת אותו מזון. למשל ללא קשר להרתחה, אלכוהול אסור במהלך ההריון מכיוון שכל כמו ממנו פוגעת בהתפתחות מוחו של התינוק. כך גם דגים כמו מקרל גדול אסורים לאכילה אם הדגים הורתחו ובושלו זמן רב ואין חשש לחיידקים בהם בגלל ריכוז כספית גבוה הקיים בדגים שאינו מומלץ לבריאות והתפתחות העובר. כך שהרתחה וחיטוי אינם תמיד מספיקים כדי לצרוך מזונות מסוימים.

מזונות שאסור לאכול בהריון

רשימה זו מפרטת מה לא מומלץ לאישה ההרה לצרוך בהריונה. למידע לגבי מאכל מסוים שמוגדר כאסור, ניתן להוועץ בגורם מומחה באשר לטיפול במזון זה ואפשרויות אכילתו. להלן רשימה מפורטת מה אסור לאכול בהריון.

1. מאכלים שעברו עישון או בישול חלקי כמו ביצים, בשר, עוף ודגים כמו סלמון מעושן, הרינג, לקרדה, סביצ’ה או לקס.
2. מאכלים שעברו צליה על האש כמו נקניקיות או קבבים, סטייק ועוד לפעמים לא נצלים מספיק ועדיין מכילים חיידקים מסוכנים ולכן מומלץ להמנע מהם.
3. מאכלים שלא עוברים בישול כמו סושי עם דג, סטייק טרטר, צדפות וסרטן וגם קרפצ’יו.
4. מאכלים המכילים ביצים שלא בושלו – למשל ביצים ברטבים כמו סלט קיסר, מיונז ביתי, רפרפות, טירמיסו, גלידות תוצרת בית.
5. פטה כבד שנשמר בקירור
6. פסטרמה, בשר ונקניק שנשמר בקירור.
7. צריכת חלב או מוצרי חלב שלא עברו פיסטור על ידי יצרן מורשה.
8. גבינות מחלב מפוסטר שכוללות עובש כמו קממבר, גבינת ברי או גבינת רוקפור וכן יש להמנע מגבינות כמו פטה וצפתית או גבינה בולגרית בגלל ההשריה שלהם במים שעלולים לגרום להתפתחות חיידקים.
9. גלידות רכות (גלידה אמריקאית)
10. ירקות ופירות שלא נשטפו באופן יסודי על ידי מים זורמים אסורים למאכל. ירקות או פירות שנחתכו לסלט אסורים אלא אם נאכלו בסלט בסמוך לשטיפה, ולא נגעו במשטחי עיבוד מזון כמו מגש חיתוך במסעדה. נבטים חייבים להאכל מבושלים בלבד.
11. סלט חומוס או סלט מיונז קנוי – מומלץ להמנע. להכין בבית טרי.
12. מנות מזון במסעדה שלא בושלו עד למצב שעולים מהאוכל אדים עלולים להכיל חיידקים ולכן לא מומלצים.
13. צריכת דגים גדולים בשל חשש להמצאות כספית – דגים כמו כריש, דג חרב, מקרל גדול, סטייק טונה וטונה לבנה, ליבנה טיילפיש וטונה אלבקור.
14. צריכת אלכוהול אסורה וגם צריכת מאכלים שמכילים אלכוהול כמו עוגות.


דילוג לתוכן