5 עובדות על ויטמין B12

5 עובדות על ויטמין B12

מה המינון המומלץ של ויטמין B12 לבוגרים? כיצד קשור חסרונות של ויטמין B12 להפרעות במערכת העצבים, כיבים בפה ובעיות פוריות? מדוע צריכתו מפחיתה סיכון למומים בעובר לאם בהריון ?

תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.
תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.

הנה 5 עובדות מעניינות אודות ויטמין B12 שכדאי לדעת:

1. ויטמין B12 הנו הוויטמין האחרון שנתגלה מבין כל הויטמינים (הידועים לנו) ובעל תפקידים מרכזיים בגוף. וויטמין B12 הנו רכיב חיוני לייצור הדנ”א, החומר הגנטי המצוי בכל תא. הוויטמין אחראי על ייצור מעטפת תאי העצב ובחסרונו עלולות להיווצר הפרעות במערכת העצבים. הוויטמין הנו חלק בלתי נפרד מהמטבוליזם של חומצה פולית ומכאן גם חשיבותו במניעת מומי עוברים, הפלות ועוד.

2. ויטמין B12 והומוציסטאין: החומצה האמינית הומוציסטאין מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם ולהתקדמות מואצת של טרשת עורקים. כמו כן, קיימים מחקרים בספרות אשר מצביעים קשר בין עליית הומוציסטאין למחלת האלצהיימר. ויטמין B12 נחוץ לפעילות האנזימים אשר מפרקים את ההומוציסטאין ולכן אחראי, באופן עקיף, על רמתה הנורמאלית.

3. תסמיני ומצבי חסר: חסר בוויטמין B12 עלול לגרום למגוון רחב של תופעות. התסמין העיקרי הנו אנמיה מגלובלסטית (נפח כדוריות דם גדול מהנורמה), בעיות נוירולוגיות שונות כמו ירידה בזיכרון ובריכוז, אי שקט, הפרעות בשינה, תחושת נימול (עקצוצים) ברגליים, כאבי ראש, כאבי בטן ובעיות במערכת העיכול, כיבים בפה ואף בעיות פוריות. מחסור מתמשך בוויטמין אף יכול לגרום לירידה משמעותית בתפקוד המערכת החיסונית. המחסור בוויטמין B12 הנו שכיח למדי ותלוי בשני גורמים עיקריים: האחד, תזונה דלה בוויטמין והשני – ליקויים בספיגת הוויטמין בגוף. קבוצות סיכון לחסר בוויטמין הם צמחונים וטבעונים אדוקים (המתנזרים גם מביצים, מוצרי חלב ודגים) וקשישים. קבוצת סיכון נוספת הם אנשים הסובלים מליקויים בספיגת הוויטמין במערכת העיכול – חולי צליאק, קרוהן, כיב קיבה, אנשים שעברו קיצור קיבה או כריתה חלקית של הקיבה.

4. מינון מומלץ: תינוקות 0-6 חודשים: 0.4 מק”ג, 6-12 חודשים: 0.5 מק”ג. ילדים 1-3 שנים: 0.9 מק”ג, 4-8 שנים: 1.2 מק”ג, 9-13 שנים: 1.8 מק”ג, 14-18 שנים: 2.4 מק”ג. מבוגרים (נשים וגברים) : 2.4 מק”ג. נשים הרות – 2.6 מק”ג, נשים מיניקות – 2.8 מק”ג.

5.מקורות תזונתיים עיקריים לוויטמין B12: כבד בקר – 61 מק”ג/100 גרם, כבד עוף – 19 מק”ג/100 גרם, דג הרינג – 26 מק”ג/100 גרם, דג סלומון – 4.6 מק”ג/100 גרם, טונה – 3 מק”ג/100 גרם, גבינה בולגרית – 2 מק”ג/100 גרם, יוגורט ביו – 0.5 מק”ג/100 גרם, ביצה קשה – 1 מק”ג ליחידה.

מאת: לירון שמעוני דיאטנית קלינית M.Sc – מטפלת בקליניקה פרטית לתזונה מותאמת אישית ברחובות.