עובדות על ויטמין B5

5 עובדות על ויטמין B5  – חומצה פנטותנית

מה גורם תהליך עיבוד מזון לוויטמין B5 ? כיצד קשור ויטמין זה למצבי לחץ ומתח ? למה מסייע תוסף וויטמין B5 ? מה המינון המומלץ של הוויטמין ומה המקורות הטבעיים לצריכת ויטמין B5 במזון ?

הנה 5 עובדות מעניינות אודות ויטמין B5 – חומצה פנטותנית שכדאי לדעת:

1. ויטמין B5 הנו ויטמין מסיס במים, רגיש לחום ולסביבה חומצית ובסיסית יתר. במצבים אלה הוויטמין מאבד עד 50% מרמתו. בתהליכי זיקוק או עיבוד מזון, הוויטמין עלול לאבד עד 80% מרמתו.

2. בדומה לתפקידי מרבית הויטמינים מקבוצת B , גם ויטמין זה נחוץ למטבוליזם פחמימות, שומנים וחלבונים . לוויטמין תפקיד חשוב בהפעלת בלוטת יותרת הכליה המייצרת קורטיזול ואדרנלין, הורמונים המופרשים בעיקר כתגובה למתח ולחץ. היות ומסייע בייצור הורמונים אלו, הוויטמין יעיל במצבי לחץ ומסייע למניעת אי-שקט וחרדות.

תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.
תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.
5. מקורות עיקריים במזון: ירקות, דגנים מלאים, מוצרי חלב, בשר, ביצים , דגים ועוד. מקורות התזונתיים העשירים ביותר וויטמין הנם כבד, דג סלמון וטונה ושמרים.

ויטמין B5 נחוץ ליצירת כולסטרול, הורמונים סטרואידים ואצטיל- כולין. אצטיל כולין הנו המעביר העצבי העיקרי ומכאן חשיבות הוויטמין לתפקודה התקין של מערכת העצבים.

3. מצבי חסר וויטמין הנם נדירים בשל נוכחותו במגוון רב של מזונות ועלולים להתרחש בעיקר בקרב אלכוהוליסטים. תסמיני החסר הנם כאבי ראש, בחילות והקאות, דיכאון, לחץ, נזקי עור, היפוגליקמיה (ירידה חדה של הסוכר בדם) ותחושת נימול בגפיים. במינון עודף של הוויטמין ייתכנו שלשולים.

4. תוסף ויטמין B5 עשוי להיות יעיל במצבים של עודף שומנים בדם. מחקרים הראו כי נטילת תוסף B5 סייע בהפחתת שומנים, בהגברת רמות כולסטרול HDL (“הטוב”) ובהפחתת רמות LDL (“הרע”). הוויטמין עשוי להיות יעיל גם במצבים בהם מופעלת המערכת האימונית (לדוגמא בדלקת פרקים, אלרגיות ודלקות) . בשל השפעתו החיובית במצבי לחץ ומתח, יש הנוטלים את הוויטמין להקלה והרגעה.
המינון המינימאלי המומלץ לוויטמין: תינוקות (0-שנה) – 1.7 מ”ג, ילדים (1-3 שנים) – 2 מ”ג, ילדים על גיל 8 – 3 מ”ג, גברים ונשים – 5 מ”ג, נשים הרות – 6 מ”ג, נשים מיניקות – 7 מ”ג. ככלל, די לגוף במינון יומי של 10-25 מ”ג והיות ואינו רעיל לגוף במינוני עודף, ניתן לצרוך ממנו אף יותר.

מאת: לירון שמעוני דיאטנית קלינית M.Sc – מטפלת בקליניקה פרטית לתזונה מותאמת אישית ברחובות.


דילוג לתוכן