ראשי » חדשות חמות, חנויות מזון אורגני, כתבות-מרכזיות-ראשי, תזונה » ערכי מזון אורגני ולא אורגני

ערכי מזון אורגני ולא אורגני

השוואת ערכים תזונתיים של תוצרת אורגנית ולא אורגנית
משפחות רבות מוכנות להשקיע יותר בתוצרת אורגנית, מתוך ערנות לנושא של שאריות קוטלי חרקים ועשבים, כמו גם מתוך דאגה לשמירת איכות הסביבה.
מדענים במכון לטכנולוגית מזון באוניברסיטת ראטג’רס ערכו סקרים רבים לגבי צריכת מזון אורגני, ערכו התזונתי ותועלתו לבריאות. בסקר אחד, בו נשאלו בני אדם מדוע הם מעדיפים לקנות תוצרת אורגנית, ענו 70% שאינם רוצים רעלי חקלאות במזונם. 68% התייחסו לטריות של המזון האורגני, 67% הדגישו את נושא הבריאות והערך התזונתי של המזון הזה ו- 55% אמרו שאינם מעוניינים לאכול מזון מהונדס גנטית. נמצא שיש הבדל משמעותי בהרכב התזונתי בין תוצרת אורגנית ולא אורגנית.
המאפיינים של התפריט האמריקני הסטנדרטי בן זמננו הם אכילת יתר ופחות ערך תזונתי של מה שנאכל. לא רק תהליכי הכנת המזון והעובדה שאינו נאכל טרי פוגעים בויטמינים, המינרלים וחומרים נוספים חיוניים אשר חסרים בו. מסתבר שמלכתחילה יש בפירות וירקות שגדלו בחקלאות רגילה מחסורים ברכיבי תזונה.

בשנים האחרונות ערכו חוקרים מספר מחקרים מבוקרים לשם השוואה בין ערכם התזונתי של גידולים אורגניים לזה של גידולים לא אורגניים. במרבית המחקרים הייתה התוצרת האורגנית בעלת ערך תזונתי גבוה יותר. זאת, במיוחד במה שקשור לחומצות אורגניות ותרכובות פוליפנוליות, שרבות מהן חשובות לבריאות, בהיותן נוגדות חמצון. התיאוריה המקובלת היא שצמחים מגידול אורגני חייבים לייצר תרכובות מסוימות, כדי לגונן על עצמם מפני מחלות. תיאוריה אחרת אומרת, שעצם הזיבול בזבלים כימיים פוגע בחילוף החומרים של הצמחים. בחקלאות הרגילה מרבים להשתמש בזבלים חנקניים, שמגבירים גדילה. עקב הגדלת נפח הצמחים, חל דלדול בתכולת הערכים התזונתיים של התוצרת. דלדול בחומצות אורגניות, פוליפנולים, כלורופיל וחומצות אמיניות, שהן מרכיבי החלבון. שתי התיאוריות גם יחד יכולות להסביר את העלייה בערכים התזונתיים שיש בתוצרת אורגנית, לעומת אלו שיש בתוצרת הרגילה.
נערך מחקר בו בדקו השפעה של מיצוי תות שדה על התפתחות תאים סרטניים. נמצא שהמיצוי של תות השדה האורגני היה פעיל יותר נגד היתרבות של תאי סרטן מעי-גס ושד, יחסית להשפעת המיצוי הלא אורגני.
במחקר עם עגבניות נמצא שרמות ויטמין C ופוליפנולים היו גבוהות יותר בעגבניות האורגניות לעומת הרמות בלא אורגניות. נמצא גם שרמת הניטראטים, שהם מזיקים, הייתה נמוכה יותר בעגבניות האורגניות לעומת הרמה ברגילות. ההבדלים הגדולים ביותר בתכולת המינרלים בין ירקות שגודלו בגידול אורגני לבין ירקות בגידול לא אורגני נמצאו במחקר של ביר פירמאן שנערך באוניברסיטת ראטג’רס. להלן טבלה המראה הבדלים אלו:

טבלת השוואה של תכולת מינרלים בירקות אורגנים ולא אורגנים

סהכ מינרלים          זרחן         סידן  במ”ג         מגנזיום במ”ג          אשלגן במ”ג        נתרן במ”ג    יסודות קורט במיקרוגרמים   בורון במ”ג      מנגן  במ”ג       ברזל במ”ג       נחושת במ”ג 

 למשקל יבש

שעועית ירוקה
אורגני 10.45%      0.36%     40.5     60        99.7         8.6         73           60          227         69
לא אורגני 4.04%     0.22%    15.5    14.8       29.1      0.9            10           2             10           3

כרוב
אורגני  10.38%  0.38%     60          43.6          14        8.3       20.4        42           13         94        48
לא אורגני 6.12%  0.18%    17.5        13.6           33.7     0.8       7             2              20           0.4

חסה
אורגני 24.48%   0.43%    71     49.3             17        6.5            12.2            37            169           516        60

לא אורגני 7.01%        0.22%         16        13.1         53.7         0        6         1         9         3

עגבניה
אורגני 14.20%         0.35%         23        59.2        14        8.3         6.5         36         68         1938         53

לא אורגני 6.07%         0.16%         4.5         4.5         58.8        0        3        1         1         0

תרד
אורגני 28.56%        0.52%         96         203.9         237        69.5         88         117        1584         32

לא אורגני 12.38%         0.27%         47.5        43.9         84.6         0         12        1         49         0.2

היו גם מחקרים אחרים, אשר מצאו הבדלים בתכולת המינרלים לא רק בין גידולי חקלאות אורגנית ולא אורגנית, אלא גם בין צמחים מאותו המין, שגודלו באדמות שונות. נמצא שצמחים אשר גודלו באדמות כבדות, שהן פוריות יותר ומכילות יותר מינרלים היו עשירים יותר במינרלים
ויבולם היה רב יותר. נתון זה הינו חשוב, מאחר והוא מלמד שגם סוג האדמה משפיע על כמות המינרלים במזון. בצמחים שגודלו באדמות כבדות היו יותר מינרלים נדירים – יסודות קורט.
משרד החקלאות האמריקאי פרסם ב- 1950 נתוני מחקר שנערך על תכולת רכיבי תזונה ב- 43 גידולי חקלאות שונים. מחקר נוסף עם אותם גידולים נעשה בשנת 1999. חשוב לציין, שבתקופה זו שבין שני המחקרים הוכנסו לחקלאות הקונבנציונלית חומרים כימיים רבים: יותר דשנים כימיים, קוטלי חרקים וקוטלי עשבים. הבדלים סטטיסטיים מובהקים בין תוצאות שני המחקרים היו לגבי 6 רכיבי תזונה: חלבון, סידן, אשלגן, ברזל, ויטמין C וריבופלאווין (B2). הירידה שנמצאה בתוצאות המחקרים ברכיבי תזונה הייתה מ- 6% ירידה בכמות החלבון ועד 38% ירידה בכמות הריבופלאווין.
חשוב לציין שבחקלאות אורגנית מעדיפים להשתמש בזנים ישנים, בהתאם להעדפות של הצרכנים ולאו דווקא מגדלים את אלו שנותנים את היבול הרב ביותר. פירות אורגניים משווקים בדרך כלל קרוב יותר למועד הבשלתם, כך שטעמם טוב יותר. בנושא אחד מסכימים כל המדענים והוא – שבתוצרת האורגנית יש הרבה פחות שאריות של רעלי חקלאות, אם בכלל. בארץ יש תקן, לפיו מותר לרסס גידולי חקלאות אורגנית, במקרה הצורך, רק בחומרים ממקור צמחי, או בגפרית. אלו הם חומרים שאושרו ע”י העמותה לחקלאות אורגנית, חומרים שאינם משאירים כול שאריות רעילות כבר יומיים-שלושה אחרי הריסוס. פירות מגופרים יש לשטוף לפני אכילתם.

מקור:
Organic vs. Conventional: Is the Proof in the Nutrition?
by Jennifer Lance on March 15, 2012
לקריאה נוספת:
Organic vs. Conventional: Can We Feed the World?
5 Green Products: k & j Sunprotective Clothing, Magic Bean Wishes, Aqueduck, Baby Bullet, Pins on a Map

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466