קשר בין ריסוס והפרעות קשב וריכוז

פירות וירקות מרוססים – זרחן וסיכוי מוגבר להפרעות קשב וריכוז בילדים ADHD

 

אכילת פירות וירקות מומלצת לשמירה על הבריאות וההתפתחות התקינה של ילדים ובוגרים. מחקרים קודמים מצביעים על כך כי חשיפה לחומרים זרחניים קשורים לתופעות הפוגעות בהתפתחות נוירולוגית כגון תפקוד קוגנטיבי והפרעות התנהגות .

ריסוס מזון. מקור: ויקיפדיה. תמונה באדיבות USDA משרד החקלאות האמריקאי. צילום: Charles-ORear
ריסוס מזון. מקור: ויקיפדיה. תמונה באדיבות USDA משרד החקלאות האמריקאי. צילום: Charles-ORear

המחקר חדש שנערך באוניברסיטת הארוורד ופורסם בכתב העת לרפואת ילדים PEDIATRICS מצא כי חשיפה לחומרי זרחן אורגני ברמות הנפוצות בקרב ילדים ממוצעים בארה”ב, עלול להגביר את השכיחות של הפרעות היפראקטיביות, קשב וריכוז –ADHD Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. מקור כמויות הזרחן המזיקות הגדולות הינו בחומרי הדברה וריסוס המצויים בירקות, בפירות ובמזונות המורכבים מחומרים אורגניים מרוססים (דגנים בלחם לדוגמא) וכן בסביבה.

המחקר בחן 1139 ילדים בגילאים 8 עד 15 ומתוכם המחקר התמקד ב-  119 ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. ילדים שהתאפיינו בריכוזים גבוהים יותר של הפוספט –דיאלקיל פוספט בשתן- DAP (ובמיוחד דימתיל אלקיל-פוספט- DMAP) היו בעלי סבירות רבה יותר להיות מאובחנים כבעלי הפרעות היפראקטיביות, קשב וריכוז ADHD.

הקישור למחקר בנושא  הקשר בין פוספטים להפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות