הצבעה בקלפי מלחיצה – לאפשר הצבעה מהבית

ממצאי מחקר חדש מעלים כי הצבעה בקלפי מלחיצה ולכן ממליצים החוקרים לאפשר הצבעה מהבית

מערכת האתר

עודכן בתאריך

פסיכולוגיהבדיקות דם
ישראלים. צילום: מערכת פורטל הדוקטור- בריאות ורפואה

מחקר חדש קובע: הצבעה בקלפי היא אירוע מלחיץ – יש לאפשר הצבעה מהבית

* "יש אנשים אשר נמנעים מלהצביע בגלל הלחץ שבהצבעה בקלפי. אם נאפשר להם להצביע מהבית, נוכל לעזור להם לממש את זכותם הדמוקרטית", אמר ד"ר ישראל ויסמל מנור מבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה שערך את המחקר

הצבעה בקלפי עשויה להיות אירוע מלחיץ אשר גורם אפילו לשינויים במדדים ההורמונאליים שלנו, אך ניתן להוריד לחץ זה באמצעות הצבעה מהבית – כך עולה ממחקר חדש משותף לחוקרים מאוניברסיטת חיפה ומאוניברסיטת נברסקה ואשר פורסם בכתב העת PLOS ONE. "ישנם אנשים אשר נמנעים מלצאת ולהצביע בקלפי בגלל הלחץ שההצבעה הפומבית גורמת להם. עבור אנשים אלה הצבעה מהבית עשויה להיות פתרון שיאפשר להם לממש את זכותם הדמוקרטית", אמר ד"ר ישראל ויסמל מנור מבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה שערך את המחקר.

במחקר קודם שערך ד"ר ישראל ויסמל-מנור עם פרופ' חגית כהן וד"ר גל איפרגן במהלך הבחירות בישראל בשנת 2009 נמצא כי הצבעה היא אירוע מלחיץ אשר גורם לשינויים במדד הקורטיזון בגוף – הורמון שמופרש במצב של מצוקה ולחץ כדי לעזור לנו להתמודד עם המצב. במחקר הנוכחי, שנערך ע"י ד"ר ויסמל מנור ומספר עמיתים מאוניברסיטת נברסקה ביקשו החוקרים להבין מה גורם ללחץ זה: האם זאת תחושת החובה האזרחית וגורל האומה שעל כתפי המצביעים? האם זהו ההיבט הפומבי של נוכחות בקרב אנשים זרים, במקום ציבורי? או האם זהו השילוב של שני המרכיבים?

כדי לענות על השאלה, גוייסו לקראת הבחירות האחרונות לנשיאות ארצות הברית 137 אמריקאים בעלי זכות בחירה אשר חולקו באופן רנדומלי לשלוש קבוצות. קבוצה אחת הצביעה בקלפי בשעה 19:00. בקבוצה שניה הצביעו המתנדבים מביתם באמצעות הדואר, בדיוק באותה שעה. כדי שלחץ ההצבעה עצמה לא ישפיע על הקבוצה השלישית, הללו הצביעו בשעות הבוקר ובשעה 19:00 נשלחו לקניון ונתבקשו לרכוש פריט כלשהו בין כמה חלופות, כדי לדמות הליך של בחירה. כולם נתבקשו למסור דגימת רוק לבדיקת רמת הקורטיזול כחצי שעה לפני ההצבעה וחצי שעה לאחר ההצבעה או הבחירה.

מתוצאות המחקר עולה כי רמות הקורטיזול אצל האנשים שהצביעו מהבית ובקבוצת הקניון לא השתנתה ואילו בקרב אנשים שהלכו להצביע בקלפי נרשמה עליה מובהקת ברמת הקורטיזול. לדבריו שלד"ר ויסמל מנור, הממצאים מצביעים על כך שהמרכיב המלחיץ בהצבעה בקלפי הוא לא רק עצם ההימצאות במקום ציבורי או קבלת החלטה פוליטית חשובה, אלא השילוב בין שני הגורמים שהופך את כל התהליך למלחיץ אצל המצביעים.

"קשה להעריך כמה מצביעים אנו מאבדים בגלל לחץ, אך גם אם מדובר באחוזים בודדים יש לחשוב על דרכים לאפשר להם להשתתף. בבחירות האחרונות בארצות הברית כמעט רבע מהמצביעים הצביעו באמצעות הדואר, ובמקומות בהם זה הונהג עלה שיעור המצביעים במספר אחוזים. אולי הגיע הזמן שנאפשר זאת גם אצלנו", סיכם ד"ר ויסמל מנור.

דילוג לתוכן