הרובוט הראשון המייצר תנועה גלית טהורה למטרות רפואיות, חיפוש והצלה וביטחון.

פיתוח ישראלי : הרובוט הראשון בעולם המייצר תנועה גלית טהורה ישמש למטרות רפואיות, חיפוש והצלה וביטחון.

מערכת האתר

עודכן בתאריך

בריאות הציבור
ניתוח פלסטי. מקור: ויקיפדיה ברשיון חופשי. באדיבות US NAVY. צילום: Lt. Arwen Chisholm

באוניברסיטת בן-גוריון בנגב פותח הרובוט הראשון בעולם המייצר תנועה גלית טהורה על ידי שימוש במנוע אחד בלבד. הרובוט SAW (Single Actuator Wave-like robot), מיועד למטרות רפואיות, תחזוקה, חיפוש והצלה וביטחון.

"למרות שחוקרים בכל העולם מנסים לייצר תנועה גלית מזה כ-90 שנה, הצלחנו למצוא פתרון ייחודי ופשוט"

הרובוט הייחודי פותח על ידי ד"ר דוד זרוק, חוקר בכיר במחלקה להנדסת מכונות, ראש המעבדה לביו רובוטיקה ורובוטיקה רפואית ופעיל במיזם ABC ROBOTICS באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אשר חוקר את התנועה של הרובוט, ביחד עם שני מאסטרנטים: אילנית וקסמן, שחוקרת את הנושא של שחיה בנוזלים צמיגים המדמה תנועה של אורגניזמים ביולוגיים קטנים בשחיה; ניר דגני, החוקר את התנועה של הרובוט על משטחים גמישים במטרה להפעילו בתוך גוף האדם.

הרובוט מושפע מתנועת הנחשים בטבע, אולם תנועתו הגלית מתבצעת בכוון אנכי. התנועה הגלית מאפשרת לרובוט לזחול על משטחים שונים, לטפס וגם לשחות, כאשר הגלגלים הם עבור ההיגוי בלבד. הרובוט מפתח מהירות שיא של 57 ס"מ לשניה, מהיר פי 5 מיתר הרובוטים מאותו הסוג. SAW מסוגל לטפס על גבי מכשולים ולזחול על פני משטחים קשים כמו חול, עשבים וחצץ. הרובוט יכול גם לטפס בתוך תעלות, כאשר הוא נוגע בשני צידי התעלה ומצליח לטפס במהירות 8 ס"מ לשניה. בנוסף לכך, נבנתה גרסה העמידה בפני מים, אשר יכולה לשחות במהירות של 6 ס"מ לשניה.

ד"ר זרוק: "למרות שחוקרים בכל העולם מנסים לייצר תנועה גלית מזה כ-90 שנה, הצלחנו למצוא פתרון ייחודי ופשוט המאפשר לייצר את הרובוט בגדלים שונים למטרות שונות. לדוגמא, אפשר להגדיל אותו למטרות חיפוש והצלה, בחדירה לאזורים מורכבים ובעיתיים, כגון צנרת מנהרות והריסות או להקטין אותו לקוטר של כ- 1 כס"מ או אף פחות מכך, כדי להניע אותו בתוך גוף האדם למטרות רפואיות, כגון צילום או לקיחת ביופסיות בתוך מערכת העיכול". "קיבלנו רובוט חזק, קל לייצור, אמין ובעל צריכת אנרגיה נמוכה אשר מאפשרת לו לנוע לטווח רחוק".

דילוג לתוכן