ויסות תחושתי

מה קורה כשמנגנון הוויסות התחושתי אינו פועל כשורה? אילו סממנים קיימים לקושי בוויסות התחושתי – תת תגובתיות או תגובתיות יתר ?

מערכת האתר

עודכן בתאריך

בריאות הציבורפסיכולוגיה
כאבי מפרקי ידיים. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc3-by. צילום: Biswarup Ganguly

ויסות תחושתי

הידעתם? בגופנו קיים מנגנון מתוחכם המסנן את כל הגירויים המתקבלים מן החושים. מנגנון זה נקרא ויסות תחושתי, והוא מעביר מידע תחושתי מחוש הראייה, הטעם, המישוש, השמיעה והריח – אל המוח.
מנגנון הוויסות התחושתי מתפתח באופן טבעי, בתהליך שבו מתפתחת היכולת לארגן מידע חושי שנקלט מהסביבה ומהגוף ולהפוך את מידע זה לפעילות מותאמת של הגוף.

מה קורה כשמנגנון הוויסות התחושתי אינו פועל כשורה?


כאשר מנגנון הוויסות התחושתי משובש, קיימים שיבושים בסינון הגירויים התחושתיים. שיבושים אלה פוגעים באיכות החיים של האדם. בעיה בוויסות התחושתי עלולה להתבטא באחת משתי הצורות הבאות:
1. פעילות יתר של הויסות התחושתי, שבעקבותיה האדם רגיש עד כדי סבל לגירויים רבים בסביבתו, המגיעים אליו דרך החושים: ריח האוכל בהפסקה, הבישום של המורה, רעש הכיסאות והעפרונות, מגע השולחן ועוד. ילד הסובל מרגישות יתר עלול להימנע מישיבה ממושכת, עלול להתפרץ על חבריו ה"מרעישים" או להעליב חבר עם "ריח רע". קל מאוד לבלבל בין תופעות אלה לבין סימנים של לקויות קשב והיפר-אקטיביות, אך רק אבחון מדויק ידע להבדיל בין הגורם לתגובתיות היתר של היפר-אקטיביות לבין בעיה בוויסות התחושתי.

2. תת רגישות חושית – מצב שבו המנגנון התחושתי אינו "מכניס" גירויים. אדם בעל תת רגישות במנגנון הוויסות התחושתי עלול ליצור רושם של מכונס בעצמו, סגור, המגלה עניין מועט במתרחש סביבו, "עייף" משהו, שקשה להפנות את תשומת לבו לסביבה, קשה לקבל ממנו תגובה מהירה. יש לפנות אליו בקול רם, לגעת בו בחוזקה וכיו"ב. קל מאוד לבלבל בטעות בין תופעות אלה לביו סימנים של לקויות קשב וריכוז והיפו-אקטיביות (מצב ההפך מההיפר-אקטיביות). אבחון מדויק ידע להבדיל בין הגורם לחוסר התגובה של היפו-אקטיביות לבין בעיה בוויסות התחושתי.

סממנים לקושי בוויסות התחושתי – תת תגובתיות


• התעלמות ממגע, כואב או מרגיע.
• בקשה לחזור על הוראות שוב ושוב, שאילת "מה?" חוזרת.
• קושי להבחין בין דוגמאות באותה תמונה.
• קושי להבחין בריחות לא נעימים, מה שעשוי להוביל לקשיים חברתיים.
• הנחת חפצים בפה גם כילד (לא בגיל ינקות).

סממנים לקושי בוויסות התחושתי – תגובתיות יתר


• תגובה מופרזת לתחושות מגע: אלימות, מנוסה או קפיאה לנוכח מגע לא צפוי. רגישות לבדים ולמרקמים שונים.
• מוסחות גבוהה בעקבות רעש, אטימת אוזניים או בריחה במקרה של רעש בלתי צפוי.
• מוסחות גבוהה בעקבות גורמים ויזואליים בחדר.
• מקבל בחילות או מוטרד מאוד מריחות מסוימים.
• העדפות מזון קיצוניות, בררן באוכל.

שיטת אלבאום מציעה אבחון והערכה ייחודיים לשיטת אלבאום, שבמהלכם נבדק הוויסות התחושתי.
במהלך אבחון של שיטת אלבאום מסתבר פעמים רבות, שחלק גדול מן הקשיים הלימודיים, החברתיים והרגשיים של הילד – נובעים מהוויסות התחושתי של הילד, ולא מקשיי הקשב או מיכולת נמוכה.

מאת: אתר העמותה לקידום ופיתוח שיטת אלבאום

דילוג לתוכן