חיידקי המעיים של הבקר וההתחממות הגלובלית

מחקר חדש: החברה המיקרוביאלית, המאכלסת את מערכת העיכול של מעלי גרה, משנה את תפקודה בייצור גז מתאן כתלות בגיל החיה. הממצאים מחזקים את התפיסה שמרבית ייצור המתאן במעלי גירה מבוסס על ניצול מימן על ידי מיקרו-אורגניזמים המאכלסים את מערכת העיכול שלהם והם בעלי השלכות סביבתיות. 

לממצאי המחקר השלכות סביבתיות מרחיקות לכת, שכן תפקוד של חברות אלו משפיע בצורה ישירה על ההתחממות הגלובלית

מחקר פורץ דרך, בהנחייתו של פרופ’ יצחק מזרחי מהמחלקה למדעי החיים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אשר פורסם בעיתון Environmental Microbiology, הודגש בגיליון האחרון של העיתון המדעי המוביל Science.

פרופ’ מזרחי וקבוצת מחקרו חוקרים את המבנה והתפקוד של חברות מיקרו-אורגניזמים במערכת העיכול של בעלי חיים בכלל ובזו של מעלי גירה בפרט. המחקר מצא כי החברה המיקרוביאלית, המאכלסת את מערכת העיכול של פרטים צעירים, משנה את תפקודה בהתייחס לייצור גז מתאן, המהווה גז חממה פעיל ביותר בהתחממות הגלובלית. לממצאי המחקר השלכות סביבתיות מרחיקות לכת, שכן תפקוד של חברות אלו משפיע על כמות גז המתאן המגיע לאטמוספירה.

בעלי חיים מתת-סדרת מעלי הגירה מקיימים יחסי גומלין הדוקים עם חברות המיקרו-אורגניזמים המאכלסות את מערכת העיכול שלהם. מיקרו-אורגניזמים אלו אחראים על פירוק המזון הצמחי אותו צורכים בעלי החיים ומאפשרים את העיכול והספיגה של תוצריו.

ממצאי מחקר זה מראים כי ייצור גז מתאן מתרחש במערכת המיקרו-ביאלית של פרטים צעירים עוד לפני שהם עוברים לדיאטה צמחית ורוב ייצורו נעשה על ידי מיקרו-אורגניזמים המנצלים מולקולות אלכוהוליות כגון מתאנול. זאת בניגוד ליצור המתאן בפרטים בוגרים המבוצע על ידי קבוצות מיקרו-אורגניזמים המנצלות מימן.

ממצאי המחקר מוסיפים לתפיסה הרווחת לפיה מרבית הייצור של גז מתאן במעלי גירה מבוסס על ניצול מימן על ידי מיקרו-אורגניזמים המאכלסים את מערכת העיכול שלהם.

המחקר נתמך על ידי קרן יק”א, קרן האיחוד הארופאי והאקדמיה הישראלית למדעים.