כתיבת הודעות בהליכה מגבירה סיכון ליפול

כיצד משפיעה כתיבת הודעות בטלפון הסלולרי בזמן הליכה על יציבות ?

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת חיפה מעלה שכתיבת הודעות בטלפון הנייד תוך כדי הליכה מעלה את הסיכון של אנשים מבוגרים ליפול. במחקר החדש שנערך נמצא שכתיבת הודעות בטלפון הסלולרי תוך כדי הליכה מגבירה את הסיכון של אנשים מעל לגיל 65 ליפול. ד”ר טל קרסובסקי מעורכות המחקר מציינת כי “כולנו מאטים את מהירות הליכתנו כאשר אנחנו עסוקים בטלפון הנייד, אבל אצל מבוגרים נמצא שבנוסף להאטה יש גם ירידה ביציבות ההליכה, שמגדילה את האתגר מבחינתם” .

כתיבת הודעות טקסט (אס אם אס SMS) הפכו לשגורות ותכופות במהלך חיינו. מחקרים שנערכו בעבר מצאו כי כתיבת הודעות טקסט בסלולרי תוך כדי הליכה פוגעת במהירות וביציבות ההליכה ואף מהווה סכנה הן למסמסים והן להולכי הרגל הנמצאים בסביבת המסמסים. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרות ד”ר קרסובסקי מהחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה, פרופ’ תמר וייס וד”ר רחל קיצוני מהחוג לריפוי בעיסוק באוניברסיטת חיפה, לבדוק את התפקוד בהליכה של אנשים אשר הולכים וכותבים טקסט בו זמנית, אצל שתי קבוצות גיל: הראשונה, 30 משתתפים בטווח הגילאים 18-40, והשנייה 20 משתתפים בטווח הגילאים 65-80. הנבדקים נדרשו לבצע מספר משימות במסדרון סגור וברחוב מקורה שיש בו בתי קפה, חנויות ותחנות אוטובוס. לדברי החוקרות, נפילה בקרב גילאים מבוגרים היא כמובן מסוכנת יותר, ובנוסף הנפילה מאפשרת כניסה ל”מעגל קסמים” הכולל פחד מנפילה נוספת, הפחתה בפעילות והתדרדרות נוספת של המצב הגופני, שהיא כשלעצמה גורמת להגדלת הסיכון לנפילה. בסך הכל, 1 מכל 3 קשישים מעל גיל 65 נופל כל שנה.

מתוצאות המחקר, שפורסם בכתב העת Physical Therapy אשר התבצע כחלק מפוסט-דוקטורט של ד”ר קרסובסקי בחוג לריפוי בעיסוק, מתחוור שבזמן ביצוע משימה כפולה של כתיבת הודעות בטלפון הנייד תוך כדי הליכה גם אצל צעירים וגם אצל מבוגרים יורדת מהירות ההליכה והדיוק בהקלדה נפגע. אולם, אצל מבוגרים נפגעת עקביות ההליכה (המידה בה כל צעד דומה לזה שלפניו) יותר מאשר אצל הצעירים וזאת כתוצאה משינוי במנגנון המוחי שאחראי על ייצוב ההליכה. המשמעות: סיכון גדל לנפילה, “העלייה בשונות ההליכה שהיא ביטוי של מנגנון מוחי שאחראי על הליכה יציבה, יכולה לרמז על סיכון גבוה יותר לנפילה אצל אנשים מבוגרים המבצעים את שתי המטלות יחד”, אמרה ד”ר קרסובסקי.

עוד נמצא במחקר כי סביבה סואנת משפיעה עוד יותר על חוסר הדיוק בכתיבה של הודעות טקסט בסלולרי אצל מבוגרים, כך שככל שהסביבה הייתה סואנת יותר, כך גדל חוסר הדיוק בכתיבה. לעומת זאת מהמחקר עלה כי בקרב צעירים לסביבה סואנת לא הייתה השפעה.

לנוכח ממצאים אלה מציינות המדעניות ממאוניברסיטת חיפה שהמטלה היומיומית של כתיבת הודעות טקסט בטלפון הסלולרי בזמן הליכה עלולה לסכן אנשים מבוגרים, בייחוד בסביבות מורכבות מבחינת עומס הגירויים שבהן. “בעולם המודרני, בו השינויים הטכנולוגיים מגדילים את דרישות הקשב יותר ויותר, יש לשים לב לגבולות היכולת של ביצוע מטלות מורכבות באוכלוסיות שונות על-מנת למנוע נפילות”, סיכמה ד”ר קרסובסקי