מורינגה

פירוט ערך תזונתי של עלי מורינגה -Moringa צמח הפלא המועיל למגוון בעיות החל מקשיי עיכול, הפחתת רמות הסוכר בדם עבור חולי סוכרת, הפחתת סיכון לסרטן, הורדת כולסטרול והגברת החשק המיני. השימוש במורינגה הוא בעלים, בלשד העץ, בקליפת העץ, בשורשים, בפרחי המורינגה ובזרעיו. צמח המורינגה משתייך למשפחת Moringaceae.  מורינגה משמשת מזה אלפי שנים לריפוי של מחלות שונות בתרבויות שונות. בהודו, באפריקה ובדרום אמריקה למשל משמשת המורינגה בתרבות המקומית כצמח ריפוי חזק, עם תופעות לוואי מועטות. יחד עם זאת חושב לזכור שלמרות שמחקרים מוכיחים כי לצמח יש תועלות כאלה ואחרות יש להוועץ עם גורם מקצועי כדי לוודא שצריכת מרינגה לא עלולה להזיק לכם, ואין בה סיכון אלא תועלת אפשרית. כמו כן לפני פניה לשימוש בצמחי מרפא או תוספים כמו מורינגה, יש להתייעץ במומחה בהתאם למצבכם הרפואי לקבלת טיפול מוסמך. הוועצו בגורם מומחה לשם קבלת מענה רפואי מוסמך. הימנעו מנסיון לריפוי עצמי בלתי מקצועי ולא תקין באמצעות חיפוש מידע ויישום עצמי. בין אם מדובר בהעזרות במורינגה או בצמחי מרפא ותרופות סבתא אחרות. מידע מקצועי בייעוץ רפואי חשוב ביותר לטיפול ולשמירה על בריאותכם וריפוי מהיר יותר.

יתרונותיה התזונתיים, הרפואיים והבריאותיים של מורינגה בלעז Drumstick הוא רב. לפניכם פירוט הנוגע למרינגה המכילה מרכיבים טבעיים כולל ערך קלורי, ויטמינים ומינרלים, סימונים וערכים תזונתיים, ללא חומרים משמרים, עיבוד או  תוספות. עלי צמחי זה ידועים כמועילים מזה שנים רבות בתרבויות שונות. יחד עם זאת, ואם לאחר ייעוץ רפואי אתם משתמשים בה, וודאו שהיא לא גורמת לכם לתופעות לוואי ובעיות.

 

עלי מורינגה - יתרונות בריאותיים וערכים תזונתיים. צילום: Pixabay Sapna Vibhandik
עלי מורינגה – יתרונות בריאותיים וערכים תזונתיים. צילום: Pixabay Sapna Vibhandik

מורינגה – תועלת רפואית ויתרונות בריאותיים

ממצאי מחקרים שונים העלו כי מלבד תכולתה העשירה ברכיבים תזונתיים מועילים כמו חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, מורינגה מסייעת במגוון היבטים בריאותיים. יתרונותיה הרפואיים של מורינגה מגוונים והם כוללים בין היתר:

תופעות לוואי של מורינגה: חשוב לזכור גם לגבי המורינגה, כי כמו כל תוסף תזונה, צמח מרפא, תרופת סבתא, ומזון שאנו סבורים שיכול להתאים כאמצעי ריפוי או טיפול, עלולים להיות לו תופעות לוואי.  כאמור, מורינגה מצויה בשימוש עממי ותופעות הלוואי לא מרובות במיוחד אך קיימות. ראשית, מורינגה מכילה עושר של ויטמינים ומינרלים. כך לדוגמה כמות של ויאמין K. לפיכך עלולה להשפיע על אנשים שצורכים תרופות דילול דם כמו קומדין. כמו כן מרינגה עשירה באשלגן. לכן צריכת מורינגה עלולה להשפיע לרעה במי שמצוי באי ספיקת כליות. מורינגה מכילה ריכוזים גבוהים של רכיבים אחרים שעלולים להשפיע לרעה במצבים רפואים אחרים. לכן חושב להוועץ בגורם רפואי מומחה לפני צריכתה.

מורינגה לדוגמה נמצאה במחקרים כגורמת תופעות לוואי כמו הורדה של לחץ דם וקצב הלב, כיווצים ברחם, סיכון לנזק בכליות ובכבד, מוטציות תאיות ועוד. הללו קשורות בתופעות הנוגעות לצריכת מורינגה בשימוש בקליפת העץ והשורשים או מיצוי שלהם ובשימושים אחרים. לכן, כאמור חשוב להוועץ בגורם רפואי מומחה לפני השימוש בה כמו גם בתופסים וצמחי מרפא אחרים.

 

כמה קלוריות יש בעלי מורינגה ואילו ערכים תזונתיים יש בה?

צריכת מורינגה נעשית על ידי שימוש בה הוא בצורה גולמית באכילת העלים, השורש, הגזע והפרחים אך מרבית הצריכה היא באכילת רכיבי המורינגה בסלטים, בתבשילים, בקינוחים ובשייקים.

מורינגה עשירה בתכולה גבוה של חלבונים , ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין A, B, מגנזיום, בטא קרוטן, זרחן, סידן ומגנזיום. בכל מאה גרם של מורינגה יש 64 קלוריות. יש בה 9.4  גרם חלבון והיא מכילה  8.2 גרם פחמימות.

במורינגה יש סיבים תזונתים ויטמינים ומינרלים. היא מכילה סידן, ברזל, מגזניום, זרחן, אבץ, נחושת, סלניום, ויטמין C, תיאמין, ריבופלאבין, נאיצין, חומצה פולית, ויטמין A, טריםטופן, לאומין, ליזין, תירוזין, וואלין, ארגניו, אלנין ועוד.

 

ד”ר לנדיבר: עובדות מעניינות על תועלתם הבריאותית של עלי צמח מורינגה

 

ערכים תזונתיים של עלי מורינגה

להלן טבלת הערכים התזונתיים המתארים את הרכיבים, ההרכב הקלורי, הויטמינים, המינרלים, חומצות השומן, חומצות האמינו, השומנים, החלבונים, הפחמימות, המינרלים, והסימון התזונתי של עלי מורינגה. הערכים התזונתיים מבוססים על נתוני משרד החקלאות האמריקאי. טבלת הערכים התזונתיים זו מפרטת את הערך התזונתי של מאה גרם עלי מורינגה:

סימון תזונתי ערך תזונתי ל-100 גרם עלי מורינגה
קלוריות – אנרגיה (קק”ל) 64
מים (גרם) 78.6
חלבונים (גרם) 9.4
שומנים (גרם) 1.4
ערך Ash (גרם) 2.26
פחמימות (גרם) 8.28
סיבים תזונתיים (גרם) 2
סידן – קלציום (מ”ג) 185
ברזל (מ”ג) 4
מגנזיום (מ”ג) 42
זרחן (מ”ג) 112
אשלגן (מ”ג) 337
נתרן (מ”ג) 9
אבץ (מ”ג) 0.6
נחושת (מ”ג) 0.105
מנגן (מ”ג) 1.063
סלניום (מיקרוגרם) 0.9
ויטמין C – חומצה אסקורבית (מ”ג) 51.7
תיאמין (מ”ג) 0.257
ריבופלבין (מ”ג) 0.66
ניאצין (מ”ג) 2.22
ויטמין B5 – חומצה פנטוטנית (מ”ג) 0.125
ויטמין B6 (מ”ג) 1.2
פולאט (מיקרוגרם) 40
חומצה פולית – ויטמין B9 (מיקרוגרם) 0
חומצה פוליט -פולאט במזון (מיקרוגרם) 40
חומצה פולית – פולאט DFE (מיקרוגרם) 40
ויטמין B12 (מיקרוגרם) 0
ויטמין A (מיקרוגרם, RAE) 378
רטינול (מיקרוגרם) 0
ויטמין A (יחידות UI) 7564
ויטמין D (ויטמין D3 + D2 ביחידות UI) 0
ויטמין D (ויטמין D3 + D2, ביחידות מיקרוגרם) 0
שומן טרנס (גרם) 0
 כולסטרול (מ”ג) 0
טריפטופן (גרם) 0.144
תראונין (גרם) 0.411
איזולאוצין (גרם) 0.451
לאוצין (גרם) 0.791
ליזין (גרם) 0.537
מתיונין (גרם) 0.123
ציסטאין (גרם) 0.14
פנילאלנין (גרם) 0.487
טירוזין (גרם) 0.347
וואלין (גרם) 0.611
ארגנין (גרם) 0.532
היסטידין (גרם) 0.196
אלנין (גרם) 0.705
חומצה אספרטית (גרם) 0.92
חומצה גלוטמית (גרם) 1.035
גליצין (גרם) 0.517
פרולין (גרם) 0.451
סרין (גרם) 0.414

 

מתכונים עם מורינגה

מלבד תועלותיה לבריאות, ערכיה התזונתיים והרכיבים המגוונים במורינגה הם רבים. השימוש בצמח המורינגה זה מגוון בקליפת העץ, בלשד, בעלים המורינגה היכולים לשמש למאכל, בשורשים, בפרחים ובקליפה. אופני השימוש בו במתכונים שונים עם במגוון מאכלים, תבשילים, מאפים, עוגות, עוגיות, גלידה, יוגורט, דייסה, מעדנים, משקאות, לחם, וקינוחים. לפניכם כמה מתכונים עם פרי ייחודי זה.