סלק

סלק מצוי הוא צמח של גידול שורש שהינו עשיר בויטמינים ומינרלים ונחשב מועיל לבריאות באופן דרמטי כ”סופר פוד”. מעמדו כמזון על – סופר פוד ניתן לסלק בשל היותו בעל ערכים תזונתיים מעולים אך במיוחד בשל סגולותיו הרפואיות. סלק נמצא כמנקה רעלים מהכבד, מעצים את יכולת השרירים, מועיל למחזור הדם, אנטי דלקתי, משפר תהליכי עיכול ועתיר סיבים תזונתיים, מגן על הלב ועוד. במאמר זה נסקור את תועלותיו של הסלק וכן את פירוט הערך תזונתי של סלק (בלעז Beet) ומרכיביו הטבעיים. זאת לרבות ערכו הקלורי, המינרלים והוויטמינים שמצויים בו בשפע וערכיו התזונתיים כפי שקיימים בו כשהוא אינו מעובד, ללא חומרים משמרים או תוספות. מאה גרם של סלק מכיל 43 קלוריות. ירק זה הוא מהווה מקור תזונתי איכותי ליסודות חשובים וביניהם  סידן, ויטמין B9, זרחן, אשלגן ומגנזיום. סלק מציע יתרונות תזונתיים ורפואיים בריאותיים מגוונים.

סלק - ירק בעל ערכים תזונתיים ייחודיים וסגולות בריאותיות. צילום: Pixabay ExplorerBob
סלק – ירק בעל ערכים תזונתיים ייחודיים וסגולות בריאותיות. צילום: Pixabay ExplorerBob

כמה קלוריות יש בסלק ?

בכל מאה גרם של של סלק מצוי יש 43  קלוריות, יש 1.61 גרם חלבונים 9.5 גרם פחמימות.  סלק אחד ששוקל בערך 120 גרם מכיל כ-55 קלוריות ו-12 גרם פחמימות.

את הסלק לרוב אוכלים כשהוא מבושל או חי בתוך סלט או כשהוא מבושל במטעמי מטבח שונים. עיקר השימוש בסלק נעשה באמצעות בישול, אידוי או טיגון שלו בכופתאות, קובה, רטבים ויחד עם מזונות אחרים ובשילוב עימם כמו עם עוף, בשר או אורז.

סלק מצוי מציע מגוון מינרלים וגם ויטמינים שונים ובהם חומצה ברזל, אבץ, ויטמין C, ויטמיני B, ויטמין A, סיבים תזונתיים וכן חומצות שומן רב בלתי רוויות לצג חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6 וכן חומת שומן אולאית – אומגה 9.

 

3 סוגי סלק ותועלתו הבריאותית

סלק מצוי הוא ירק אדום בצבע עז סגול אדום בעל עלים ירוקים עם נימי גוון אדומים סגלגלים. בנוסף לסלק המצוי, ישנם שלוש קבוצות של זנים של סלק: סלק בר, סלק עשבי וסלק מזן מתורבת. סלק הסוכר בעל חשיבות רבה מבין זני הסלק המתורבתים. זאת משום שבשורשיו של סלק הסוכר יש כמות משמעותית של סוכר. עיבוד סוכר זה מסלק הסוכר, אחראי ליצירת מעל 40% צהסוכר הלבן ברחבי הגלובוס.

ישנם זנים אחרים מהזן המתורבת המכונים סלק אדום ונמכרים לתצרוכת בדומה לסלק המצוי המתורבת או לסלק הסוכר אך הללו שונים מעט בטעם שלהם ובמרקם שלהם. מלבד סלק מסוג זה מוכר לנו סלק עלים – מנגולד, לצד קיום סלק המשמש למספוא. בדומה לירקות אחרים, ערכיו התזונתיים של הסלק רבים אך לאחר בישולו פוחת שיעור הויטמינים והמינרלים המצויה בו.

בדומה לבננה לדוגמה, שהינה עשירה באשלגן, גם הסלק המצוי עשיר באשלגן. במגוון מחקרים מצאו מדענים שצריכת סלק מפחיתה את לחץ הדם. זאת ככל הנראה בשל יכולתם של רכיבי הניטריט המצוי בסלק לצד אשלגן ומינרלים ורכיבים מועילים אחרים, להרחיב את דפנות כלי הדם ובכך להוריד לחץ דם. הדבר ככל הנראה כרוך גם בשיפור זרימת הדם ובבריאות טובה יותר של הלב.

מלבד יכולותיו האנטי דלקתיות, סלק הוכח כמשפר את בריאות מערכת העיכול. כמו כן סלק הוכח כמשפר את זרימת הדם לאונת המוח הקדמית באופן שמקושר עם יכולות מוחיות טובות יותר, למשל במבוגרים.

ממצאי מחקרים מצאו כי אכילת סלק משפרת יכולות ספורטיביות או ביצועים אתלטיים ומשפר את שיעורי ניצול החמצן בדם, מלבד שיפורים בביצועים השריריים הכוללים.

הכנה של תבשיל קובה סלק  :

ערכים תזונתיים של סלק

לפניכם בטבלה כלל הרכיבים של הסלק, ערכו התזונתי, הרכב הקלוריות בירק זה, שיעור הפחמימות, השומנים והחלבונים בו לצד המינרלים, הויטמינים והסימון התזונתי שלו. ערכים תזונתיים של הסלק המפורטים מטה מתבססים על נתוני משרד החקלאות האמריקני. טבלת ערכים תזונתיים שלפניכם מתארת ערך התזונתי של מאה גרם סלק:

סימון תזונתי ערך תזונתי ל-100 גרם סלק
קלוריות – אנרגיה (קק”ל) 43
מים (גרם) 87.58
חלבונים (גרם) 1.61
שומנים (גרם) 0.17
פחמימות (גרם) 9.56
סיבים תזונתיים (גרם) 2.8
סוכרים (גרם) 6.76
סידן – קלציום (מ”ג) 16
ברזל (מ”ג) 0.8
מגנזיום (מ”ג) 23
זרחן (מ”ג) 40
אשלגן (מ”ג) 325
נתרן (מ”ג) 78
אבץ (מ”ג) 0.35
נחושת (מ”ג) 0.075
סלניום (מיקרוגרם) 0.7
ויטמין C (מ”ג) 4.9
תיאמין (מ”ג) 0.031
ריבופלבין (מ”ג) 0.04
ניאצין (מ”ג) 0.334
ויטמין B6 (מ”ג) 0.067
חומצה פולית – ויטמין B9 (מיקרוגרם) 109
כולין (מ”ג) 6
ויטמין B12 (מיקרוגרם) 0
ויטמין A (מיקרוגרם, RAE) 2
רטינול (מיקרוגרם) 0
בטא קרוטן (מיקרוגרם) 20
אלפא קרוטן (מיקרוגרם) 0
בטא קריפטוקסנטין (מיקרוגרם) 0
ליקופן (מיקרוגרם) 0
לוטאין עם זאקסנטין (מיקרוגרם) 0
ויטמין E – אלפא טוקופרול (מ”ג) 0.04
ויטמין D (ויטמין D3 + D2, ביחידות מיקרוגרם) 0
ויטמין K (פילוקווינון, מיקרוגרם) 0.2
חומצות שומן רווי (גרם) 0.027
חומצות שומן חד בלתי רווי (גרם) 0.032
חומצות שומן רב בלתי רווי (גרם) 0.06
אומגה 3 EPA (גרם) 0
אומגה 3 DPA (גרם) 0
DHA (גרם) 0
כולסטרול (מ”ג) 0
קפאין (מ”ג) 0

 

מתכונים עם סלק

היות הסלק סופר פוד בעל מעלות רבות לצד ערכיו התזונתיים והרכיבים המגוונים שלו, הופך אותו למועמד מושלם לשילוב בסלטים כסלק חי ובתבשילים. סלק אינו משמש רק בקובה או בסלטים אלא משמש באופן מגוון גם במזונות אחרים כמו מרקים, עוגות, לביבות ומיצים. הנה כמה מתכונים עם סלק להנאתכם:

 

נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך: