עובדות על ויטמין E

איך קשור ויטמין E לרדיקלים חופשיים? מה תצרוכת ויטמין E המומלצת? מה גורם עודף בויטמין E ? אילו בעיות רפואיות נגרמות מחוסר בויטמין זה ? באילו מזונות יש הרבה ויטמין E ?

תזונהתוספי תזונה
תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.

5 עובדות על – ויטמין E :

מה תפקידו של ויטמין E ? אילו ויטמינים אחרים משפרים את פעילותו ?  כיצד קשור ויטמין E לטיפול בקמטים בעור ?  אילו בעיות רפואיות נגרמות מחוסר בויטמין E ומה התצרוכת היומית הממולצת של הוויטמין ?

הנה 5 עובדות מעניינות אודות ויטמין E שכדאי לדעת:

1. ויטמין E הנו ויטמין מסיס בשומן וספיגתו התקינה תלויה בנוכחות מיצי עיכול ומלחי מרה. הוויטמין הנו נוגד החמצון החשוב ביותר בגופנו. הוא מגן בעיקר על חומצות שומן רב בלתי רוויות מנזקי רדיקלים חופשיים. פעילותו של הוויטמין מוגברת בנוכחות ויטמין C וסלניום.

2. ויטמין E מסייע במניעת מחלות הנגרמות כתוצאה מחמצון תאים – מחלת האלצהיימר, מחלות לב וכלי דם וסרטן. ההגנה הגדולה ביותר שלו הנה לרקמת הריאה אשר נחשפת לגורמים מחמצנים רבים מזיהום האוויר ומעישון. לוויטמין גם השפעה על פוריות הגבר; מחקרים הראו כי גברים אשר סבלו מירידה בייצור הזרע ונטלו ויטמין E, ספירת הזרע שלהם הוגברה. ויטמין E מצוי גם בתכשירים קוסמטיים רבים, ולא בכדי; היות וזהו הוויטמין העיקרי המצוי בתאי העור, תוסף שלו יסייע במניעת קמטים ויגרום לשיפור במראה העור.

3. ההמלצה לצריכת וויטמין E לאדם בוגר הנה 15 מ"ג. בילדות: עד גיל שנה – 4 מ"ג, מגיל שנה עד גיל 3 – 6 מ"ג, בין הגילאים 3-8 מומלץ לצרוך 7 מ"ג ועד גיל 13 מומלץ לצרוך 11 מ"ג. לנשים מניקות מומלץ לצרוך כ- 19 מ"ג ביום.

4. חוסר בויטמין E נגרם כתוצאה מתת ספיגת שומן ולכן שכיח יותר מקרב הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, שלשולים כרוניים או סיסטיק פיברוזיס. כמו כן, עלול להיווצר מחסור בעת ליקוי בפעילות הלבלב או חסימה בדרכי המרה. תופעות החסר הנן בעיקרן נוירולוגיות ובעיות במערכת החיסונית ובמערכת הרבייה. אחד הסימנים השכיחים לחסר הנו דימום, משום שכדוריות הדם רגישות במיוחד לנזק החמצון. עודף בוויטמין E דווח במחקרים כמגביר היארעות סרטן וכן עשוי להגביר סיכון לדימומים בקרב אנשים הנוטלים נוגדי קרישה (כגון קומאדין).

5. מזונות המכילים ויטמין E הנם בעיקר מקבוצת "שומנים ושמנים" – זרעים וזירעונים כגון זרעי חמניות וזרעי פשתן, אגוזי לוז, שקדים, בוטנים, חמאה, שמן קנולה, שמן סויה ושמן נבט חיטה, העשיר ביותר בויטמין. הוא מצוי ברמה נמוכה גם בירקות ירוקים כגון תרד וברוקולי וכן כתוסף בדגנים מלאים.

מאת: לירון שמעוני דיאטנית קלינית M.Sc – בעלת קליניקה פרטית לתזונה מותאמת אישית ברחובות.

דילוג לתוכן