עצירות בהריון

הגורמים והתסמינים של עצירות בזמן ההריון, איך אפשר להמנע או לטפל בעצירות במהלך ההריון ?

הריון הינו ארוע משמח בחיי האישה ההרה ובני המשפחה אולם להריון נלווים תסמינים שלעיתים לא נוח לדבר עליהם. חלק מהסימפטומים השכחים המופיעים במהלך הריון הם של האטה בפעילות המעיים הגורמת לתופעות מכבידות שונות על האישה ההרה. תופעה אחת הנגרמת עקב האטת פעילות המעיים של האם עקב ההריון היא עצירות ועל פי מחקרים כ-35-50% מהנשים בהריון סבלות מעצירות במהלכו. כתבה זו מתארת מה הם הגורמים לעצירות, כיצד היא באה לידי ביטוי ואיך ניתן להימנע מעצירות ואף למנוע אותה בחלק משמעותי מהמקרים במהלך ההריון ?

משפחה. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc3-by-sa. צילום: Nils Fretwurst
משפחה. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc3-by-sa. צילום: Nils Fretwurst

מהם הגורמים לעצירות בהריון?
הסיבה שנדמית כטבעית ומרכזית לעצירות במהלך ההריון היא שהעובר מפריע למעיים בכך שהוא לוחץ עליהם בגדילת הרחם ופוגע בפעילותן התקינה. גורם זה נמצא כקשור לעצירות אולם הוא ככל הנראה מהווה רק גורם משני בהתהוות עצירות.

לצד סיבות כמו זו, ירידה בפעילות גופנית, צריכת ברזל ההכרחית להתפתחות התינוק, וספיגת מלחים מוגברת במעי, סיבה חשובה לעצירות במהלך ההריון הוא התהליכים ההורמונליים אשר מתרחשים בגופה של האם במהלך ההריון: כאשר העובר הולך וגדל ומפתח בתוככי הרחם, הגוף נדרש להפריש חומרים אשר ימנעו את כיווצו של הרחם. הגוף עושה זאת באמצעות הפרשת הורמוני פרוגסטרון ואסטרוגן. הורמונים אלה מפחיתים באופן משמעותי את הכיווץ של שריר הרחם, שהינו שריר חלק, אך יחד עם זה מונעים גם התכווצות של שרירים חלקים אחרים ובהם שרירי מערכת העיכול ושרירים חלקים בדפנות כלי הדם. כאשר הורמונים אלה מרפים את השרירים של דפנות כלי הדם ומערכת העיכול אחת התוצאות היא עצירות.

מהם תסמיני העצירות?
מלבד ההגדרה הסימפטומטית הבסיסית של עצירות שהיא קושי ביציאות שעשויה להיות מלווה בכאבי בטן, גזים, תחושות לא נוחות במערכת העיכול, בחילות, תחושה של נפיחות, תאבון מועט, ניתן לאבחן עצירות כאשר מופיעים שניים או יותר מתוך התסמינים הללו:
• כאשר יציאותיה של האישה ההרה הן בשכיחות של שלוש פעמים בשבוע או פחות
• כאשר היציאות מלוות במאמץ מצב האישה ההרה
• כאשר היציאות יבשות או קשות
• כאשר לאחר ההתרוקנות, האישה ההרה חווה תחושה של מלאות כאילו לא התרוקנה.
• כאשר האישה ההרה חווה תחושה של חסימה באזור פי הטבעת.

כיצד ניתן להימנע או לטפל בצרבת המופיעה במהלך ההריון?
עצירות עלולה לגרום לכאבים, תחושת כבדות וחוסר נוחות רב, ואפשר לטפל בה לפני הופעתה במיוחד בהריון, בו האישה מועדת לעצירויות, וכן ניתן לטפל בעצירות גם אחרי שהיא הופיעה. להלן הדרכים להימנע ולטפל בעצירות:

1. לעסוק בפעילות גופנית אירובית מתונה המתאימה להריון.
2. להקפיד על צריכת נוזלים מרובה ולהימנע משתייה של קפה, תה או משקאות מוגזים שמשתנים כלומר מוצאים מים מהגוף ובכך מחמירים את העצירות.
3. תזונה שכוללת סלט, ירקות ופירות (שזיפים או מיץ שזיפים עשויים לסייע) ובמיוחד מזונות המכילים סיבים תזונתיים או פרוביוטיים או תוספת של סיבים תזונתיים.
4. להתחיל את היום עם שתיית כוס מים ובה חצי לימון סחוט וכף שמן זית.
5. שחרור רצפת האגן במהלך השהות בשירותים והימנעות מלחיצה מאומצת להוצאת הצואה במהלך השהות בשירותים. ניתן להיעזר בשרפרף המסייע לשיפור של זווית החלחולת ולהקלה על היציאות או לתרגל תרגילים שחרור רצפת האגן באמצעות מומחה בתחום.
6. ניתן ליטול תרופות או תוספים טבעיים למניעת וטיפול בעצירות, אולם יש לעשות זאת רק לאחר התייעצות עם רופא מומחה על מנת לא לפגוע בהתפתחות העובר ובריאות האם.

חשוב להימנע מאבחון עצמי במהלך ההריון ולהקפיד להיוועץ בצוות הרפואי המגוון העומד לרשות האישה ההרה. במקרה והאישה ההרה חווה עצירות באופן מתמשך, חווה כאבי בטן, דם בצואה, כאב בפי הטבעת, ירידה במשקל, או שמרגישה בתסמינים נוספים כמו שלשול או הפרשות דמיות, מומלץ לפנות מיידית לקבל טיפול וליווי רפואי.