עקיצת הדבורה כמעט הרגה צעירה מהצפון

תזהר ממנה:  עקיצת הדבורה כמעט הרגה צעירה מהצפון
בהשתלשלות אירועים נדירה ביותר, עקיצת דבורה גרמה לכך, שצעירה מהצפון פיתחה תגובה אלרגית קיצונית, שפגעה בתפקוד ליבה ומוטטה אותה. צוות המחלקה לניתוחי לב ברמב”ם יצא לפוריה, שם אושפזה הצעירה, וחיבר אותה למכשירECMO – מכשיר המחליף את פעילות הלב והריאות. אחרי מספר ימים של מאבק על חייה ברמב”ם, התאוששה הצעירה והיא מיועדת להשתחרר מביה”ח

בבוקר יום חמישי שעבר, יצאה אורלי גורן, בת 37 מקצרין, ואם לשלושה ילדים מביתה לעבודה, ובזמן ששהתה ברכב, נעקצה על ידי דבורה. גורן, אשר ככל הנראה לא היתה מודעת לכך שהיא אלרגית לארס דבורים, פתחה תגובה אנפלקטית (אלרגית) חריפה לאירוע והתסמינים הופיעו במהירות. בשל כך, הגיעה גורן לקופת החולים הקרובה כדי להתייעץ עם רופא, אולם למרות שקיבלה בפרק זמן קצר טיפול באדרנלין, מצבה של גורן לא השתפר ואף החל להידרדר במהירות. הצעירה התמוטטה ופונתה במצב קשה אל בית החולים פוריה, אשר היה קרוב למקום ההתרחשות.

עם הגעתה אל בית החולים, אובחנה גורן כמי שסובלת מתגובה נוספת לארס הדבורה. מלבד התגובה האלרגית החריפה שפתחה בשלב הראשון, ככל הנראה הובילה העקיצה גם לכך שהיא פתחה שוק לבבי, ולמעשה ליבה של גורן התנהג כאילו היא סובלת מאוטם והחל לקרוס. לדברי אבירם גורן, בעלה שהיה איתה במקום, הרופאים בישרו לו כי רעייתו נמצאת בסכנת חיים.

יש לציין כי מדובר בתגובה נדירה למדי לעקיצת דבורה. בשלב זה גילו רופאי פוריה תושייה, ויצרו קשר עם מחלקת ניתוחי לב ברמב”ם, בניהולו של פרופ’ גיל בולוטין, כשהם מזעיקים מבית החולים החיפאי מכשיר אקמו (ECMO) ואת הצוות הרפואי שמתפעל אותו, בראשותם של ד”ר צבי אדלר, רופא בכיר במחלקת ניתוחי לב, ורמי הייזלר, ראש צוות טכנאי מכונת לב ריאה במחלקה.

מכשיר האקמו הינו סוג של מכונת לב – ריאה, אותה ניתן להפעיל לפרק זמן ממושך. במכשיר נעשה שימוש במקרים ספציפיים, וברובם קיצוניים, כאשר יש צורך לתת לליבו של החולה, או לריאותיו, זמן החלמה לצורך התאוששות. בישראל ישנם כמה מכשירי אקמו בודדים, הניתנים להעברה ממרכז רפואי למשנהו, לפי הצורך.

כאשר הגיע צוות רמב”ם לפוריה, הוא חיבר את גורן אל מכשיר האקמו, וכשהיא מורדמת ומונשמת, היא הועברה אל רמב”ם להמשך טיפול. במשך 48 שעות טופלה הצעירה ביחידה המוגברת במחלקת ניתוחי לב, כשהיא מחוברת למכשיר ומצבה עדיין מוגדר קשה. לאורך הזמן הזה, הרופאים עקבו מקרוב אחרי מצבה, וביום שבת, הראו תוצאות הבדיקות שלה שיפור ניכר בתפקודי ליבה, והיא נותקה מהמכשיר. שלשום (יום א’), החלה גורן להתאושש, ומאז היא מתקשרת עם סביבתה ואף יורדת ממיטתה.

לדבריו של ד”ר צבי אדלר, אשר ליווה את הטיפול בצעירה מרגע חיבורה למכשיר והעברתה מפוריה אל רמב”ם, ליבה של גורן צפוי להתאושש ולתפקד ללא בעיה: “איננו יודעים מה גרם לרצף התגובות החריפות שגורן לקתה בהן, אך אין ספק ששיתוף הפעולה בין בתי החולים, והשימוש הנכון והמהיר במכשיר האקמו, הציל את חייה”.

“אני לא זוכרת מה קרה מרגע שהגעתי למרפאה”, אמרה היום גורן, “אבל אני יודעת שהייתי במצב קשה מאוד, ועכשיו אני בסדר. אני מחכה בקוצר רוח לחזור לילדים שלי שנותנים לי כח”. בעלה של גורן, אבירם, מספר על הרגעים הקשים ועל התפנית המדהימה: “כשאורלי הגיעה לרמב”ם מצבה הוגדר אנוש והיא היתה בסכנת חיים. צוות המחלקה הצילו אותה. הם פשוט מלאכים”.

עוקץ הדבורה: מה הסכנה שבעקיצת דבורה, ואיך מתמודדים איתה
“מזג האוויר החם מושך החוצה לא רק את המטיילים אלא גם את החרקים”, אומר פרופ’ אדוארדו שחר, מנהלו בפועל של המכון לאימונולוגיה אלרגיה ואיידס ברמב”ם, “דבורניים לסוגיהם (דבורים, צרעות ודבורים) יכולים לעורר תגובה אלרגית, כאשר אלרגיה ממקורות אלו רווחת בקרב 1%-3% מהאוכלוסייה והיא מסוכנת יותר במבוגרים מאשר בילדים”.

לדבריו של פרופ’ שחר, הרגישות באלרגיה מסוג זה היא למעשה לארס הדבורניים, וכתוצאה מחשיפה לארס יכולות להתפתח מספר תגובות בנעקץ: תגובה מקומית (כאב, גרד, נפיחות), או תגובה כללית (פריחה ונפיחות בכל הגוף, קשיי נשימה, עילפון), אשר מופיעה בדרגות שונות אצל מי שרגיש, ואף יכולה לסכן חיים ולהוביל למוות.

“אבחון של אלרגיה לדבורים, נעשית באמצעות הקליניקה, הסיפור של המטופל”, מסביר פרופ’ שחר, ” מי שמפתח תגובה קשה יותר מהתגובה המקומית, צריך לגשת לאבחון אצל אלרגולוג (מומחה לאלרגיות), ולבצע בדיקות לגילוי האלרגיה”.

פרופ’ שחר מבהיר כי יש מצוין פתרון עבור אדם שאובחן כאלרגי לארס דבורה: “במידה והתשובה יוצאת חיובית, ניתן לקבל סדרת חיסונים בזריקות. סדרת הטיפולים נמשכת כחמש שנים, כאשר בתחילה מקבלים את הטיפול בתדירות שבועית, למשך ארבעה-חמישה חודשים, ולאחר מכן אחת לחודש וחצי, עד תום תקופת חמש השנים. ברמב”ם פותחה שיטה, שבמסגרתה הצלחנו לצמצם את השלב הראשון לטיפול, מאחת לשבוע, במשך ארבעה, חמישה חודשים, לשבועיים מרוכזים. החיסון הינו טיפול יעיל ביותר, ברמות של 99%, והוא נותן לאנשים חסינות ומונע מקרים של מוות”.

נוכח ריבוי עקיצות הדבורים בתקופה זו של השנה, פרופ’ שחר מבקש להדגיש כי אסור לזלזל באלרגיה לדבורים: “מדובר באלרגיה מסוכנת ביותר, אשר גובה חיים בכל שנה”, הוא אומר, “אדם שחושד כי הוא אלרגי, חייב צריך לגשת לאבחון. משהסתבר כי הוא אכן אלרגי, האדם חייב להסתובב בכל מקום עם מזרק אפיפן, המכיל בתוכו אדרנלין. גם אם האדם האלרגי בחר לקבל את סדרת החיסונים, עדיין חובה עליו להסתובב עם המזרק, לכל מקרה. מדובר בכלי פשוט שמגן על חייו של מי שפיתח אלרגיה לארס הדבורים”.