קינמון

קינמון - ערך תזונתי. צילום: Pixabay congerdesign
קינמון – ערך תזונתי. צילום: Pixabay congerdesign

לתבלין קינמון – ערך תזונתי גבוה, הוא מועיל ביותר לבריאות ובעל ערכים המעידים על איכויותיו הרבות. ערכו התזונתי של קינמון טחון או של מקלות קינמון מבטאים את המינון הרב של ויטמינים מינרליים וסיבים תזונתיים המצויים בו. קינמון מוזכר בתנ”ך מספר פעמים כתבלין מהראשונים במעלה.

הוא נחשב תבלין מלכותי הקשור למלכי ישראל שהשתמשו בו ולבית המקדש. קינמון אף שימש כמנחה למלכים בשל ערכו. קינמון מוזכר כתבלין שפיזרו הרומאים בלוויות של אדם חשוב מאוד שמת כביטוי להפגנת עושרו. כמה קלוריות יש בקינמון ? אילו רכיבים תזונתיים יש בו, כמה ויטמינים ומינרלים הוא מכיל ומה יש בו שהופך אותו לפופולרי כל כך ?

הקינמון הינו תבלין בעל טעם חריף – מתוק המופק מקליפתו של עץ קינמון. ישנם מספר סוגי עצי קינמון בהתאם למוצא הגאוגרפי בהם קינמון ציילוני, קינמון סיני ואחרים.

ערכים תזונתיים של קינמון

מידע רב ידוע על התבלין המתוק חריף על פי שיטות ריפוי טבעיות וגם על פי ממצאים עדכניים. מדענים ערכו מחקרים לגבי יתרונותיו של הקינמון  באופן שהוכיח את תועלותיו של התבלין המתוק מעל לכל ספק.

כמה קלוריות יש בקינמון ? במאה גרם קינמון יש 250 קלוריות והוא מכיל 4 גרם חלבון. בכפית שטוחה של קינמון המכילה 3 גרם יש כ-8 קלוריות בלבד. בקורט קינמון שהוא שליט כפית (1 גרם) יש 2.5 קלוריות בלבד.

להלן ערכיו התזונתיים של הקינמון לכל 100 גרם:

  • קלוריות –               250 קילו קלוריות
  • חלבון –                   4 גרם
  • פחמימות –             80 גרם. מתוכן סוכרים 2.3 גרם.
  • שומן –                   1.25 גרם הכוללים 0.3 גרם שומן רווי, 0.1 גרם שומן רב בלתי רווי, 0.2 גרם שומן חד בלתי רווי ואין בו שומן טראנס כלל.
  • סיבים תזונתיים –    53 גרם
  • ויטמין A-              מכיל 300 UI או כ15 מק”ג.
  • ויטמיני B-             מכיל 2 מ”ג (ויטמין B1, B2, B3, B5, B6, B9)
  • ויטמין C –             מכיל 3.7 מיליגרם
  • ויטמין E –             מכיל 2.4 מ”ג
  • ויטמין K-              מכיל 30 מק”ג
  • ברזל –                 8 מיליגרם
  • מגנזיום –              60 מיליגרם
  • סידן –                  1300 מיליגרם.
  • נתרן –                 10 מ”ג
  • אבץ –                 1.8 מ”ג
  • אשלגן –               400 מ”ג
  • מים –                  11 גרם.
  • חומצת שומן רב בלתי רוויה 0.07 גרם
  • חומצת אומגה 3 –              0.01 גרם
  • חומצת אומגה 6 –              0.04 גרם
  • חומצת אומגה 9 –              0.25 גרם
  • חומצות חד בלתי רוויות-     0.25 גרם

 

עובדות חשובות על ערכו התזונתי

ערכיו התזונתיים של הקינמון אינם חושפים את סגולותיו ויתרונותיו המגוונות. קיימות עובדות חשובות שכדאי לדעת עליו:

  • כדאי לצרוך קינמון במינון מתון. אין להגזים בצריכתו, על אף יתרונותיו וערכו התזונתי של הקינמון כדי להמנע מהרעלת הכבד. קומרין עלול להיות רעיל לכבד.  בשל כך, מומחים ממליצים על צריכת זן קינמון ציילוני אשר מכיל ריכוז נמוך יותר של קומרין.
  • התבלין בעל איכויות רבות המועילות בשמירה על משקל גוף, חיזוק מערכת העיכול והפסקת כאבי בטן, הרזיה והורדה ושיפור תחושת השובע
  • הוא מסייע להפחית סיכון למחלות שונות וביניהן סוכרת, סרטן ועודף כולסטרול.
  • הוא מסייע בהפחתת דלקתיות והפחתה של כאבים במפרקים, כאבים ראומטיים, כאבי מחזור וכאבי ראש.
  • מחקרים מצביעים על כך שהקנמון מעכב מחלות הקשורות למוח כמו מחלת אלצהיימר ואף מטפל בנזקי המחלה.

כיצד מייצרים מקלות קינמון ציילוני ?

מתכונים עם קינמון

מתיקותו של הקינמון לצד היותו בעל חריפות מסוימת הופכים אותו לפופולרי במיוחד בתחום האפיה והקינוחים. בנוסף, ערכיו התזונתיים והרכיבים המגוונים הופכים אותו לתבלים נפוץ ומועיל. קינמון משמש במגוון מאכלים, תבשילים, מאפים, עוגות, עוגיות, בגלידת וניל או גלידת שוקו (פחות נפוץ), יוגורט, דייסה, מעדנים, משקאות, לחם, וקינוחים. לפניכם כמה מתכונים עם קינמון:

 

נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך:

ממצאים לגבי  ערכיו התזונתיים ותועלתו של קינמון

Volatile constituents from Cinnamomum zeylanicum fruit stalks and their antioxidant activities. Jayaprakasha GK1, Jagan Mohan Rao L, Sakariah KK.. J Agric Food Chem. 2003 Jul 16;51(15):4344-8.