קנאביס בגיל ההתבגרות מגביר סיכון לסכיזופרניה

מדענים ישראלים מצאו במחקרם כי שימוש בקנאביס - גראס בגיל ההתבגרות מעלה את הסיכון להתפרצות מחלת סכיזופרניה

מערכת האתר

עודכן בתאריך

תזונהפסיכולוגיה
עישון קנאביס. מקור: ויקיפדיה. ברשיון cc3-by-sa. מאת: Petr-Broz

הורים רבים הנוהגים להשתמש בעצמם בקנאביס אינם עירניים לשימוש בקנאביס של ילדיהם. הסיבות לסכיזופרניה מגוונות. מחקר חדש שפורסם מעלה כי ישנו סיכון להתפרצות של מחלה פסיכוטית מסוג סכיזופרניה בקרב בני נוער שמשתמשים בקנאביס. המדענים מאוניברסיטת תל אביב מזהירים: השימוש בסם ובתחליפיו עלול להוות טריגר להתפרצות סכיזופרניה בקרב מתבגרים בעלי נטייה גנטית מולדת​

השימוש בקנאביס עלול להגדיל משמעותית את הסיכון להתפרצות סכיזופרניה בקרב בני נוער המועדים לכך גנטית –

כך מתחוור ממחקר חדש שנערך על ידי צוות מדענים מאוניברסיטת תל אביב בהובלת ד"ר רן ברזילי ופרופ' דניאל אופן מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר.

שימוש בקנאביס בגיל ההתבגרות מגביר סיכון להתפרצות סכיזופרניה

"סכיזופרניה הינה מחלה חמורה שמתפרצת בגיל ההתבגרות, כנראה על רקע גנטי ופגיעה סביבתית", מסביר פרופ' אופן, מומחה לגנטיקה מולקולרית של האדם וביוכימיה. "לצערנו, מכלול הגנים שעלולים לעורר את מחלת הסכיזופרניה עדיין לא ברור, אולם ידוע על מספר גנים שמוטציה בהם עשויה להעלות את רמת הסיכון להתפרצות המחלה. אחד מאותם גנים נקראDISC-1 . במחקרנו הנוכחי בדקנו האם השימוש ב-THC, החומר הפעיל בקנאביס, עלול להקדים את התפרצות המחלה או להחמיר אותה".

במחקר אשר פורסם בחודש שעבר בכתב העת Human Molecular Genetics נבדקו עכברים צעירים בעלי הגן הפגום ,DISC-1שידוע שכאשר מתחוללת בו המוטציה – המחלה עלולה להתעורר. העכברים טופלו במשך מספר ימים בחומר הפעיל בקנאביס (THC) ועברו מבחנים התנהגותיים וביוכימיים. במקביל עקבו החוקרים אחר עכברים בריאים שטופלו גם הם בחומר הפעיל THC.

המדענים בחנו אם העכברים עם הגן הפגום, שמייצגים את האוכלוסייה בעלת הנטייה הגנטית למחלה, יגיבו אחרת לטיפול ב-THC. הדר סגל גביש, שביצעה את עבודת המחקר כחלק מעבודת הדוקטורט שלה, מסבירה: "בקרב אותם עכברים צעירים עם הגן פגום שנחשפו ל-THC ראינו עלייה משמעותית בסימנים ההתנהגותיים הקשורים לסכיזופרניה, כולל פגיעה בתפקודים מוחיים. ממחקרים אחרים שנעשו בחולים, אנחנו יודעים שגיל ההתבגרות היא התקופה הקריטית להתפרצות המחלה. במחקר החדש מצאנו שבגיל צעיר, השילוב של נטייה גנטית לסכיזופרניה ושימוש ב-THC מחמיר את סימני המחלה".

תוצאות המחקר: נורת אזהרה לשימוש בקנאביס

על פי הדוקטור ברזילי, המחקר החדש מאשש תצפיות קליניות. "כמי שעובד עם בני נוער, אני רואה הרבה מאוד צעירים בגילאי 25-15 שהמחלה התפרצה אצלם בסמיכות זמנים לשימוש בקנאביס או בקנאביס סינתטי. במחקר הראנו בצורה ברורה שהמחלה לא מתפרצת רק בעקבות נטייה גנטית, אלא להתנהגות שלנו ולנסיבות החיים יש תרומה מכרעת. יש צעירים בעלי פרופיל גנטי מסוים שיכולים לחיות עד 120 בשלום, אבל אם אותם צעירים ייחשפו למריחואנה, לחשיש או ל'נייס גאי', הסיכוי שמחלת הסכיזופרניה תתפרץ אצלם גבוה מאוד. מדובר בנורת אזהרה לגבי השימוש בקנאביס בצורה לא מבוקרת על רקע מגמות הלגליזציה בישראל ובעולם. מבלי להפחית כלל מההיבטים החיוביים של קנאביס – למשל, בטיפול בכאבים כרוניים בקרב מבוגרים – עלינו להיזהר עם חשיפת צעירים בריאים-לכאורה לTHC-".

צוות המחקר כלל גם את פרופ' אינה סלוצקי ותלמידת המחקר הדר סגל גביש, גם הן מהפקולטה לרפואה, פרופ' אברהם ויצמן מהמרכז לבריאות הנפש גהה ופרופ' אקירה סאווה מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור.

אמנם המנגנון הביולוגי שזיהו החוקרים יכול לשמש בעתיד למניעת נזקי הקנאביס בקרב בני נוער המועדים גנטית לסכיזופרניה, אך ד"ר ברזילי מעריך שייקח עוד זמן עד שזה יקרה: "אני מציע, כפסיכיאטר, הן לצעירים והן לרשויות, לנקוט במשנה זהירות. צעירים שיש להם עבר משפחתי של מחלות פסיכיאטריות, או צעירים שהגיבו בעבר בצורה קשה וחריגה לסמים, משחקים באש כשהם משתמשים בקנאביס".

דילוג לתוכן