12 עובדות מעניינות על שוקולד

עובדות מעניינות על שוקולד. צילום: Pixabay congerdesign
עובדות מעניינות על שוקולד. צילום: Pixabay congerdesign

שוקולד הוא ממתק טעים ומסקרן ולצד חיבתנו לשוקולד והמוצרים הנלווים לו, רבים לא יודעים עובדות מעניינות ומסקרנות לגבי השוקולד. האם שוקולד לבן הוא שוקולד, מה נשא נפוליאון לקרב, איך שתו את שוקו בדרום אמריקה, האם שוקולד טוב לכלבים ומתי המציאו שוקולד חלב? שוקולד הינו ממתק המופק מהתססה של זרעי עץ הקקאו ומסוכר. הפקת שוקולד כרוכה בהתססה של זרעים טחונים קלוים של עץ קקאו בשילוב לציטין וסוכר ולעיתים תוספת ונילין, לצד מוצרי חלב. לכן הכנו עבורכם רשימה מתוקה של 10 עובדות מעניינות על שוקולד שאנו כה אוהבים.

12 עובדות מעניינות על שוקולד

אז לכל מי שאוהב שוקולד ורוצה ללמוד עוד כמה עובדות מעניינות על שוקולד שיפתיעו אתכם וימתיקו את זמנכם, הנה 12 עובדות מפתיעות על הממתק האהוב:

1. איך נולד השוקולד

המצאת השוקולד היא בדרום אמריקה שם נהוג על ידי ילידי המקום לטחון את זרעי עץ הקקאו להכנת משקה מריר. את משקה הקקאו שנקרא צ’וקואטל, תיבלו המקומיים בצ’ילי. משקה השוקולד נהגה במקור על ידם. הספרדים שכבשו והחריבו את תרבויות ילידי דרום אמריקה, ייבאו את פולי הקקאו לאירופה ובשילוב סוכר ולעיתים מלח הפכו אותו לממתק השוקולד.

 

2. זני השוקולד

הזן היקר והנדיר ביותר מבין שלושת זני עצי הקקאו הוא קריולו. קריולו הוא הזן הפחות מר מבין זני הקקאו והוא בעל ארומת שוקולד החזקה ביותר מבין זני הקקאו. קיימים שלושה זנים של עצי קקאו שמהם מפיקים שוקולד. קריולו משמש ב10% מתעשיית השוקולד. פורסטרו הוא זן השוקולד הכי פורה. טריניטריו הוא הכלאה של זן שוקולד קריולו וזן שוקולד פוסטרו.

3. המצאת שוקולד חלב

למרות שהשילוב בין מוצקי קקאו, סוכר ומוצקי חלב שיוצרים את התערובת הנפלאה והטעימה של שוקולד חלב, מדובר בהמצאה די מודרנית. שוקולד החלב הוא שילוב של אבקת קקאו בשילוב חלב מרוכז ליצירת שוקולד חלב. שוקולד החלב הומצא רק בסוף המאה ה-19. הממציא של שוקולד החלב היה הנרי נסטלה, מייסד מעצמת הממתקים.

סרטון אודות ההיסטוריה של השוקולד:

4. אומנות השוקולד

שוקולטייר Chocolatier הוא שם של בעל המקצוע שעובד בהפקת שוקולד והכנה של ממתקי שוקולד ופרלינים. בעברית שׁוֹקוֹלָדַאי. שוקולטייר מתמחה בשיטות עיבוד, טעמים, שימוש בתבניות ויצור שילובי שוקולד וארומות אך אינו עוסק בייצור שוקולד גולמי.

5. שוקולד ומטבעות זהב וכסף

בתרבות דרום אמריקה נחשב משקה הקקאו נפוץ במיוחד ובעל ערך. לכן, שימשו פולי הקקאו כמטבע עובר לסוחר. כלומר פולי הקקאו היוו את החלופה למטבעות לצרכי מסחר. זאת די בדומה למטבעות כסף או זהב. ישנן ממצאים ארכאולוגיים לכך שנעשו זיופים של פולי קקאו מחימר. זאת בדומה לזיוף מטבעות ושטרי כסף בתקופתנו.

6. שוקולד טוב לבריאות

ממצאי מחקרים מעלים כי שוקולד טוב לבריאות. זאת במיוחד כאשר מדובר בשוקולד שבו ריכוז מוצקי הקקאו הוא גבוה וכמות הסוכר והשומן נמוכה. ממצאי מחקרים שונים העלו כי צריכת שוקולד מריר למשל מפחיתה את לחץ הדם. עוד מצאו חוקרים כי מלבד נוגדי חימצון מועילים, שוקולד עם ריבוי מוצקי קקאו מפחית סיכון למחלות כלי דם ולב.

7. שוקולד מסוכן לחיות מחמד כמו כלבים

שוקולד טעים מאוד עבורנו בני האדם וגם בעל איכויות בריאותיות טובות. עם זאת עבור בעלי חיים כמו כלבים שוקולד רעיל. זאת בשל החומרים שבו העלולים אף להרוג את חיית המחמד.

 

8. עצי הקקאו המיוחד

עצי הקקאו מאריכים ימים. עם זאת עצי הקקאו מפיקים פולי קקאו רק במשך 25 שנים מתוך חייהם הממושכים. חייו של עץ קקאו יכולים להמשך כ-200 שנים. מעניין לדעת גם כי לוקח לפחות שנה עד שעץ קקאו מתחיל להפיק מעט פולי קקאו.

 

9. שוקולד לבן הוא לא ממש שוקולד

שוקולד לבן אינו מוגדר ממש כשוקולד. זאת מכיוון ששוקולד לבן אינו מכיל אבקת קקאו או מוצקי קקאו. שוקולד לבן מיוצר מחמאת פולי הקקאו בשילוב מוצרי חלב, חומרי טעם ובמיוחד וניל וכן סוכר ולציטין.

 

10. שוקולד מעורר חשק מיני

שוקולד מעורר חשק מיני, כך לפי תרבויות שונות שכללו את מוצקי הקקאו במשקה מעורר חשק מיני או בממתק טעים כדי להגביר את החשק המיני. שוקולד מהווה ממריץ של זרימת הדם והפרשת הורמונים המביאים לתחושה טובה ועשויים בכך לסייע בהגברת התאווה. כאמור ילידי דרום אמריקה הוסיפו לפולי הקקאו במשקה גם צ’ילי שנחשב גם הוא כמעורר חשק מיני.

 

11. אם אם לחם שיאכלו שוקולד

מארי אנטואנט , גברת “אם אין לחם שיאכלו עוגות”, נהגה לארח אנשים רמי מעלה בארמון וורסאי לצד כוס של שוקו חם. מארי אנטואנט ידועה בחיבתה למטעמי פולי הקפה. נפוליאון בונפרטה היה ידוע בזכות חיבתו לשוקולד מוצק. יש המציינים כי גם למסעות הקרב שלו נהג לשאת בחפציו טבלאות שוקולד.

 

12. קפאין בשוקולד

קפאין הוא חומר המצוי בקפה, תה קולה וכן אפילו בשוקולד. בעוד שכוס נס קפה מכילה כ-70 מיליגרם קפאין, פחית קולה מכילה בין 15-80 מיליגרם קפאין ואילו שוקו באבקה להכנת כוס משקה מכיל בין 2 ל-8 מיליגרם קפאין.

 

 


דילוג לתוכן