20 עובדות מעניינות על שינה

20 עובדות מעניינות במיוחד על שינה שלא ידעתם. במאמר זה תקראו 20 עובדות מרתקות על שינה שיעוררו אתכם. עובדות ייחודיות על התהליך המסתורי של שינה.

שי לביא

עודכן בתאריך

פסיכולוגיהמדע
שינה. 20 עובדות מענינות על שינה. צילום: Pixabay Claudio Scott

שינה היא תהליך שבו המוח מתאושש, נטען ומתחדש והוא בעל משמעות והשפעה רבה על חיינו. לפניכם 20 עובדות מעניינות במיוחד על שינה שלא ידעתם. עובדות על כמות שעות השינה הנחוצה לתינוקות לעומת בוגרים, מה התסמינים והנזקים של חוסר שינה. מה קורה לגופנו במהלך השינה. מהי שנת REM. מהי אינסומניה ומדוע נרקולפסיה מסוכנת. במאמר זה תקראו 20 עובדות מרתקות על שינה שיעוררו אתכם. אז בואו נתחיל בעובדות ייחודיות על התהליך המסתורי של שינה.

20 עובדות מעניינות על שינה

  1. תינוקות זקוקים לשינה מרובה. תינוקות צריכים 15-16 שעות שינה ביממה ואילו ילדים ופעוטות צריכים 10-12 שעות שינה.
  2. חוסר שינה עלול להוביל לכאבים בגוף, שינויים במצב הרוח כמו כעס, עצבנות, ליקויים בשיקול דעת ותפקוד מוחי לקוי.
  3. נדודי שינה או אינסומניה הם הפרעה בשינה של קושי להרדם או התעוררות מרובה או שינה לא איכותית. נדודי שינה נגרמים מסיבות שונות כמו מחשבות חוזרות לפני השינה, נטיה לדאגנות, לחצים רגשיים ואירועים טראומטיים ועוד.
  4. חוסר שינה עלול לגרום לסיכון מוגבר לחלות בדמנציה, סוכרת מסוג 2 וסיכון גבוה יותר ללקות בסרטן
  5. במהלך השינה מופרשים הורמונים וחומרים חיוניים לגופנו. בין היתר במהלך השינה מופרש הורמון הגדילה.
  6. חוסר שינה גורם לנזקים ולתסמינים שליליים מגוונים. חוסר שינה מוביל למשל לנזקים לזיכרון וכן לנזק ליכולת הלמידה.
  7. מעל 10% מהאנשים חולמים רק בצבעי שחור ולבן ולא בחלום המכיל צבעים.
  8. השינה תופסת קרוב לשליש מחיי האדם. הדופק בזמן שינה יורד לעיתים ל40-50 פעימות לדקה..
  9. שינת REM Rapid Eye Movement, שינת החלום היא השלב בשינה שבו יורדת פעילות חילוף החומרים, ריצודי העינים הופכים מהירים וקצב פעימות הלב עולה באופן משמעותי.
  10. כאשר מעירים אדם המצוי בשלב שינת החלום, שינת REM Rapid Eye Movement הוא לעיתים קרובות במיוחד ידווח על כך שהוא היה שקוע בחלימה. חלומות בשלב זה הם העשירים ביותר בהתרחשויות.
  11. בשלב שינת REM Rapid Eye Movement, שינת החלום משותקים שריריו של האדם מהצוואר ומטה. זאת על מנת שהגוף לא יוציא לפועל את התנועות שעליהם האדם חולים באמצעות גופו.
  12. לנשים בהריון מומלץ לישון יותר משמונה שעות בכל לילה.
  13. ההמלצות השגרתיות לגבי כמות שעות שינה יומית ממוצעת הנחוצה לאדם היא בין 7 ל-9 שעות שינה ביממה. לילדים עד גיל ההתבגרות מומלץ לישון עד 15 שעות שינה ביממה.
  14. נרקולפסיה היא הפרעה בה אנשים הסובלים ממנה לוקים בהתקפי שינה לא צפוים. מי שסובל מנרקולפסיה סובל מזמני שינה פתאומיים בהם הוא פתאום נופל לשינה. הדבר יכול לקרות גם במהלך פעילות עירנית כמו נהיגה ולכן נרקולפסיה היא בעיה מסוכמת.
  15. ביצוע פעילות גופנית, ספורט, התעמלות על בסיס קבוע עשוי לשפר את היכולת להרדם ואת איכות השינה. עם זאת פעילות גופנית בסמוך לפיני השינה עלולה להוביל דווקא לעוררות יתר ולכן קושי להרדם.
  16. חוסר בשינה מוביל להשמנה ועודף משקל. זאת עקב הפרשה של הורמוני רעב בשל מחסור בשינה המובילים לאכילה מרובה ושינוי התפקוד המטבולי.
  17. אנשים שעובדים במשמרות כמו למשל אחיות או רופאים או מאבטחים מצויים בסיכון מוגבר למחלות כרוניות. כך לדוגמה אחיות הסובלות מבעיות הקשורות לשינה ודיכאון. אנשים שעובדים משמרות ואינם ישנים באופן סדור וקבוע , מצויים בסיכון מוגבר למחלות לב קרדיו ווסקולריות ומחלות בדרכי העיכול.
  18. אנשים שנולדו עיוורים חולמים חלומות המכילים דברים רגשיים, ריחות וקולות במקום דברים ויזואליים.
  19. באופן מיטבי, הירדמות בלילה אורכת בין 5 ל-15 דקות.
  20. למרות שקיימת השפעות חיוביות כלשהן של מרתון שינה להשלים שעות שינה חסרות שלא ישנו במהלך השבוע, מחקרים מראים כי הדבר לא נותן מענה מלא לחוסר השינה שחווינו במהלך השבוע.

 

דילוג לתוכן