5 עובדות מעניינות על קצח

מהו קצח -כתבלין, מהם הערכים התזונתיים והתועלת של קצח במחקרים, שמן קצח ועוד. להלן חמש עובדות מענינות שחשוב לדעת לגבי קצח – השומשום השחור.

עובדות על קצח- השומשום השחור. ערכים תזונתיים ותכונות מועילות לבריאות. צילום: Pixabay-Jackie-Matthews
עובדות על קצח- השומשום השחור. ערכים תזונתיים ותכונות מועילות לבריאות. צילום: Pixabay-Jackie-Matthews

1. מה זה קצח

קצח או שומשום שחור הינו צמח ממשפחת הנוריתיים ממנו מופקים זרעים שחורים. כאשר זרעים אלה משולבים במאכלים, לתיבול. קצח הוא תבלין שכיח כבר שימוש בזרעיו. כמו כן מופק מזרעים של קצח שמן קצח. זרעי הקצח היו נפוצים כבר לפני אלפי שנים והתגלו באזורים שונים במזרח התיכון כבר בתקופת הברזל. ככל הנראה קצר הבר בוית באזור המזרח התיכון.

נאמר שקצח תבלין בעל סגולות רבות במיוחד. עם זאת חשוב לשים לב. לא כל זרעי קצח משמשים לחליטה, מאכל והפקת שמן. הזן המתורבת של קצח הוא זה שזרעיו משמשים לתבלין ומטרות רפואיות. המין קצח תרבותי Nigella sativa הוא המשמש את בני האדם כתבלין וברפואה העממית.

 

2. קצח- סגולות: ערכים תזונתיים ובריאותיים של קצח

לקצח סגולות רבות מועילות לבריאות. ערכיו התזונתיים של קצח מגוונים. קצח מכיל כמות משמעותית של חלבונים, שומנים ופחמימות. בקצח הרבה סיבים תזונתיים מועילים.

כמו כן קצח מכיל ויטמינים ומינרלים ורכיבים מועילים שונים נוספים. קצח מכיל ברזל, מגנזיום, ויטמיני C וB, סידן ועוד.

ערכים תזונתיים ורכיבים כמות  למאה גרם קצח
קלוריות 350 קלוריות
פחמימות 50 גרם
חלבונים 16 גרם
שומן 15 גרם
שומן רווי 0.5 גרם
כולסטרול 0
סיבים תזונתיים 40 גרם
ויטמין C 20 מיליגרם
מגנזיום 380 מיליגרם
אשלגן 1700 מיליגרם

סגולות הקצח נמצאו כמועילות לבריאות במחקרים שונים. כך, לפחות חלק מהתועלות המיוחסות לו הוכחו ברמה המדעית. מחקרים מצאו כי קצח מכיל נוגדי חמצון מגוונים המגינים מפני מחלות לב, סוכרת והשמנה.  כך במחקר אחר נמצא שתוסף קצח מועיל להפחתת כולסטרול LDL.  

3. קצח דמשקאי

לעומת קצח רגיל, יש לשים לב שקיים גם קצח דמשקאי. קצח דמשקאי או באנגלית Nigella damascena הינו צמח עונתי חורפי ממשפחת הנוריתיים. פרחיו בצבעים חולים, לבנים או ורודים. צורת הפרח היא מעין כוכב בעל עלי כותרת מחודדים רבים. פרי הקצח הדמשקאי אינו מאורך אלא עגול יותר. קצח דמשקאי אינו הקצח הרגיל בו עושים שימוש למאכל.

 

4. שמן קצח

שמן קצח הוא שמן המופק מזרעי קצח מתורבת. הוא נחשב כבעל סגולות שונות. יש להשיג שמן קצח גם בבקבוקים לאחר שעבר כבישה קרה או חמה. ויש להשיג את שמן הקצח גם בכמוסות לבליעה. שמן הקצח נחשב ברפואה העממית ככזה היכול לסייע לבעיות במערכת העיכול, למערכת החיסון, לבעיות עור, ללחץ דם ולאלרגיה. כאמור, לפני שימוש בתוספים כמו קצח או שמש קצח יש להוועץ במומחה להתאמת טיפול מיטבי, גם אם מדובר בחומר טבעי.

מחקרים שונים הצביעו על תועלות רפואיות של שמן הקצח. כך הוא נמצא כמשפיע על הפחתת כולסטרול. לצד זה גם מיצוי של קצח הוכח כמועיל. לדוגמה מדענים מצאו כי מיצוי זרעי קצח נמצא יעיל נגד חיידקים בעור בתנאי מסוימים.

5. השומשום השחור- קצח באנגלית

קצח מכונה גם שומשום שחור. שמות נוספים של קצח הם כמון שחור או קחטא או חבא סודה. קצח באגלית הוא Nigella . לעומת זאת אם מחפשים באנגלית קצח כדי ללמוד על סגולותיו, כדאי להתייחס לקצח מתורבת – באנגלית Nigella sativa או לKalonji Seeds.

כבר בתנ”ך מוזכר הקצר בספר ישעיהו. בתקופת המשנה והתלמוד היא הקצח בשימוש נפוץ כתבלין ללחם וכתרופה עממית נפוצה נגד בעיות לב.

שימושים עממים נוספים של קצח ברפואה עממית ותרופת סבתא היא לטיפול בבעיות מערכת העיכול, הכבד, הכליות ובעיות מעי כמו אולקוס, סרטן, איזון לחץ דם ועוד. ישנם מחקרים שונים התומכים בסגולותיו של הצק ובערכיו התזונתיים המשובחים.

עם זאת לפני שנחפזים להעזר בקצח או בכל תוסף תזונה, ויטמין או רכיב אחר כאמצעי לריפוי, מומלץ להוועץ ברופא מומחה כדי לבדוק את התאמת החומר למצב, לגוף המטופל, להיסטוריה הרפואית שלו ולנזקים האפשריים והאינטראקציות האפשריות של החומר עם הגוף תרופות אחרות, אפילו אם הוא “טבעי” מן הצומח.


דילוג לתוכן