5 עובדות על ברזל

5 עובדות מעניינות על ברזל

ברזל הוא יסוד חשוב לתפקוד של בני האדם. להלן מספר עובדות מעניינות וחשובות אודות הברזל:

1. ברזל – Ferrum הוא יסוד כימי המהווה מינרל קורא בעל תפקיד מפתח במנגנונים ביולוגיים שונים בצומח ובחי המאפשר העברת חמצן במחזור הדם באמצעות תאי דם אדומים, שמירת חמצן ברקמות התא, בתהליכים אנזימליים ומרכיב פעיל בחלבונים וקשור לנשימה תאית.

תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.
תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.

2. מחסור בברזל: בגופו של אדם ממוצע מצויים כ-5 גרם ברזל, שרובם מצויים בהמוגלובין (65 אחוזים), במיוגלובין המעביר חמצן לשרירים מן הדם (כחמישה אחוז), בתנאי כבד והמערך הרטיקולואנגותולילי, בחלבוני טראנספרין וגם פריטין. מחסור בברזל עלול להוביל לתופעות לוואי כמו נשירת שיער, אנמיה, עייפות וחולשה אולם עודף ברזל גם הוא עלול להוביל לתופעות לוואי וכן להרעלת ברזל העלולה להוביל למוות.

3. מינון מומלץ של ברזל: הכמות היומית המומלצת לצריכת ברזל היא כ-9 מיליגרם לגבר בוגר ולאישה בגילאי הפוריות קרוב ל14 מיליגרם ברזל ביום בממוצע.

4. מקורות ברזל מן החי: צריכת בשר בעלי חיים ודם (אסור על פי היהדות), בשר אדום, דגים ובשר עוף. בשר כבד עשיר במיוחד בברזל למרות התכונות הבריאותיות השליליות הנלוות לאכילתו

5. מקורות ברזל מן הצומח: צריכת דגנים מלאים, קטניות ואגוזים ובינהם שעועית, חומוס, עדשים, סויה, אפונה, פול, שומשום וטחינה, אגוזים, אבוקדו, ברוקולי, קינואה, בורגול ועוד.